ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Suriye krizini bitirmek için "eninde sonunda" Devlet Başkanı Beşar Esad'la müzakere etmek zorunda olduğunu söyledi.

CBS televizyonunda yayınlanan bir röportajda konuşan Kerry, "Eninde sonunda müzakere etmek zorundayız. Cenevre çerçevesinde müzakere etmeye her zaman hazırdık diye düşünüyorum" dedi.

Kerry, savaşı bitirmek için daha önce yürütülen görüşmelerin Esad müzakere etmeye istekli olmadığı için başarısızlığa uğradığını söyledi.

Pazar günü yayınlanan röportajda Kerry, Washington'un savaşı bitirmek için siyasi bir çözük bulmak konusundaki çabaları yeniden canlandırmak için sıkı çalıştığını da söyledi.

Dışişleri Bakanı "Esad rejimini müzakere (masasına oturtmak için), herkesin siyasi bir sonuç aramakta kararlı olduğunun ona net şekilde anlatacağız ve müzakere konusundaki hesaplarını değiştireceğiz" dedi.

"Bu şu anda yolda. Müttefiklerimiz ve diğerlerinin çabaları ile Esad'ın üzerindeki baskının artacağına eminim."

'ABD SURİYE POLİTİKASIYLA YÜZLEŞİYOR'

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus Kerry'nin sözlerinin, ABD'nin Suriye politikasının herhangi bir yere doğru gitmediği gerçeğiyle yüzleşmeye başladığının en net göstergesi olduğunu söylüyor.

Esad'ın "Sorunun parçası" olduğu ve "gitmesi gerektiği" yönünde yapılan sık açıklamalar iyi hoş ama diyen Marcus, Esad'ın devrilmesine yönelik herhangi bir işaret olmadığını söylüyor.

Marcus, IŞİD'in yükselişinin birçok uzmanı Esad giderse bundan faydalanacak olanın IŞİD olacağı ve Suriye'nin daha fazla kan gölüne döneceği konusunda endişelendirdiğini söylüyor.

Diplomasi muhabiri Kerry'nin Cenevre'ye gönderme yapması konusunda ise, bunun Esad'ın geleceği hakkında bir yorum yapılmaması, buna Suriyelilerin karar vermesi anlamına geldiğini söylüyor. (BBC Türkçe)