ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak yöneltilen soruya verdiği yanıtta, gerçeklerin tam, adil ve içten kabulünün Türkiye, Ermenistan ve Amerika dahil olmak üzere herkesin çıkarına olduğunu söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Marie Harf’e, Papa Francis’in “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” ifadesi hatırlatılarak bu konuda ABD’nin duruşu soruldu.

AFP’nin haberine göre Marie Harf soruya verdiği yanıtta şunları söyledi: “ABD Başkanı ve diğer üst düzey yetkililer, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde bir buçuk milyon Ermeninin katledildiği ya da ölüm yürüyüşüne gönderildiğini tarihi bir gerçek olarak kabul etmektedir ve bunu çok kez dile getirdiler. Gerçeklerin tam, adil ve içten kabulü Türkiye, Ermenistan ve Amerika da dahil olmak üzere herkesin çıkarınadır.”

Marie Harf, “Bu alanda ve daha genel anlamda zulmün önlenmesinde, yönetimin çalışmalarına yol gösteren ilkelerden biri, ülkelerin, geçmişlerinin acı da olsa gerçekleriyle ve bunları kabul etmeleriyle ilerleyebildiği ve daha güçlü oldukları şeklinde. Bunu yapmak, farklı ve daha hoşgörülü bir gelecek kurmak için temeldir” ifadelerini kullandı.

Papa’nın açıklamasından sonra, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisini geri çağırdığı hatırlatılan Marie Harf, “Gerginliğin artmasından kaygı duyuyor musunuz” sorusuna verdiği yanıtta “Sanmıyorum” dedi.

AP MUHABİRİNİN SORULARI YANITSIZ KALDI

ABD Başkanı Barack Obama’nın 2008’deki seçim kampanyası sırasında 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyacağını söylediği, ancak iktidara gelince bunu yerine getirmediğinin belirtilmesi üzerine Harf, kesin bir yanıt vermemekle birlikte, soruyu yönelten Associated Press (AP) muhabirine 2008 seçim kampanyasını incelemesini tavsiye etti ve kendisinin sadece Dışişleri Bakanlığı adına konuşma yapabileceğini söyledi.

Associated Press muhabirinin “Türkiye NATO üyesi olduğu için mi bundan vazgeçildi” sorusunu da yanıtsız bırakan Marie Harf, “Başkan’ın kişisel görüşlerini Beyaz Saray’dan teyit edebilirsiniz” dedi.