ABD Savunma Bakanı Ash Carter Türkiye'ye, Suriye'de Cerablus harekatında Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) hedef almama ve IŞİD'le (Irak Şam İslam Devleti) mücadeleye odaklanma çağrısı yaptı.

ABD Savunma Bakanı, YPG (Halk Savunma Birlikleri) güçlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmekte olduğunu belirtti.

Carter, ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford'ın Pazar günü Türkiyeli mevkidaşıyla görüştüğünü de söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook da, yaptığı yazılı açıklamada, 'Suriye'de Cerablus'un doğusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefiki olan bazı muhalif gruplarla ile Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını' belirtmişti.

Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) karşısında güneye doğru ilerleyişinin desteklenmediğini kaydeden Beyaz Saray, bu durumun IŞİD’e karşı mücadelede güçlerin birleştirilmesini zorlaştıracağını ifade etmişti.

Son olarak ise ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Minbic’in kuzeyinde, IŞİD’in artık bulunmadığı bölgelerde operasyon düzenlediğini belirtti ve “Dün ve bugün meydana gelen çatışmalar, Türk silahlı güçleri ve bazı muhalif gruplar arasında yaşandı, bunlar ABD’yle koordineli değildi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, Cerablus harekatıyla ilgili olarak "operasyonların, DAİŞ, PKK ve YPG'nin tehdit olmaktan çıkana dek süreceğini" belirtti.