ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde yarışacak siyasi parti adaylarının belirlenmesi sürecinde büyük öneme sahip olan ‘Süper Salı’ ön seçimleri, Cumhuriyetçilerin cephesinde Donald Trump’ın, Demokratlardaysa Hillary Clinton’ın zaferiyle sonuçlandı.

Trump, ön seçimlerin gerçekleştiği 11 eyaletin 7 tanesinde sandıktan birinci çıktı. Trump’ın en yakın rakibi Ted Cruz, memleketi Teksas ile Alaska ve Oklahoma eyaletlerinde, Marco Rubio ise Minnesota ’da birinci geldi.

Demokrat aday adaylarından Hillary Clinton ise, Demokratların oy kullandığı 11 eyaletin 7’sinde sandıktan zaferle çıkarak rakibi Sanders’a karşı önemli bir avantaj elde etti.

Sonuçların açıklanmaya başlandığı saatlerde arama motoru Google’da,ABD’den Kanada’ya taşınma konusunda yapılan aramalarda büyük bir artış olduğu gözlendi. Yerel basında çıkan haberlere göre Trump’ın zaferini ilan ettiği dakikalarda Google’da “Kanada’ya nasıl yerleşirim” aramasının yüzde bin 150 artış gösterdiği belirlendi.

LİSTE VERDİLER

New York Daily News gazetesi de dünkü baskısında, Donald Trump’ın başkan seçilmesi halinde ülkeyi terk etmeyi düşünen okuyucularına, hangi ülkelere daha kolay yerleşebileceklerine dair ayrıntılı bir dosya sundu. Haberde Amerikan vatandaşlarının Kanada, Ekvador , Avusturya, Meksika ve Singapur’a rahatlıkla yerleşebileceği kaydedildi.

BASIN VERYANSIN EDİYOR

Amerikan basınının büyük bölümü, Trump’ın art arda kazandığı seçim zaferlerinden oldukça rahatsız. Son ön seçimlerin ardından birçok gazete, Trump karşıtı manşetler attı. Pek çok köşe yazarı, Trump ve Hillary’nin aday seçilmeleri halinde başkanlık yarışını ‘emlak kralı’nın kazanabileceği görüşünde birleşiyor.

TRUMP: ‘BEN BİRLEŞTİRİCİYİM’

Trump, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada, ‘Cumhuriyetçi Parti’yi genişlettiğini’ öne sürerken, kendisini ‘birleştirici’ olarak tanımladı. Başkanlık seçimlerinde Clinton’a karşı yarışmayı ‘dört gözle beklediğini’ belirten Trump, seçmenlere yeni vaatlerde bulunmayı ihmal etmedi. ABD’li milyarder, Suriye’de oluşturacağı ‘güvenli bölge’nin finansmanını zengin Körfez ülkelerinden sağlayacağını söyledi. Trump, İslami teröre karşı ABD’yi korumak için, Ortadoğu’dan hiçbir sığınmacının ülkeye girişine izin vermeyeceğini de yineledi.