ABD seçimlerinde şu an için Demokrat aday Joe Biden'ın 264, Başkan Donald Trump'ın ise 214 delegesi bulunuyor. Amerikan seçim sistemine göre, 270 delegeye ulaşan aday, ülkenin yeni başkanı olacak.

Ancak seçimler, başta 20 delegesi bulunan Pennsylvania olmak üzere oy sayımının sürdüğü beş kritik eyalette düğümlenmiş durumda. İşte bu eyaletlerdeki son durum:

Pennsylvania: 20 delegesi bulunan eyalette, oyların yüzde 89'u sayıldı. Şu an için Trump yüzde 50,7, Biden yüzde 48,1'de seyrediyor. Ancak Pennsylvania'nın özelliği, daha çok Demokratlardan gelen posta yoluyla kullanılan oyların çok fazla olması. Biden dün 700 binin üzerinde seyreden oy farkını, bugün 164 bine indirmiş durumda. Trump cephesi eyaletteki oy sayımının durdurulması için dava açtı; Demokratlar eyaleti kazanabileceklerini düşünüyor. 

Georgia: 16 delegesi bulunan eyalette ve oyların oyların yüzde 95’inin sayıldığı eyalette Trump önde gidiyor. ABD Başkanı yüzde 49,7, Biden yüzde 49,1 oranında. Tarihsel olarak Cumhuriyetçi eğilimli eyalet, son yıllarda siyah nüfusun artmasıyla çekişmeli bir hale geldi. Uzmanlar, Biden'ın posta oylarının sayılmasıyla arayı kapattığını, burada az farkla olsa öne geçebileceğini söylüyor. Şu an oy farkı Trump lehine 22 bin civarında. 

Kuzey Carolina: 15 delegesi bulunan bu eyalette oyların yüzde 95’i sayıldı; Trump yüzde 50,1 ile önde. Biden'ın oranu yüzde 48,7. Oy farkı Trump lehine 76 binin üzerinde. ABD Başkanı'nın bu eyaleti kazanması öngörülüyor. 

Arizona: 11 delegeli eyaleti, Gazete Duvar'ın da verilerini kullandığı AP ajansı dahil birçok medya kuruluşu Biden'ın hanesine yazmıştı. Ancak oy sayımının ilerlemesiyle Trump arayı kapatmaya başladı. Arizona'da şu an için oyların yüzde 86’sı sayıldı; Biden yüzde 50,7, Trump yüzde 47,9 oranında. Arizona'da Trump'ın geriden gelerek kazanması, dün buradan Biden'a verilen 11 delegenin geri alınıp Trump'a yazılması anlamına gelecek.

Wisconsin: 10 delegeli bu eyalette de, Arizona gibi sonuçların son anda değişebileceği konuşuluyor. AP ajansının şu an Biden'ın hanesinde gösterdiği Wisconsin'de oyların yüzde 99’u sayıldı. Biden yüzde 49,4, Trump yüzde 48,8. Aradaki oy farkı 20 binin biraz üzerinde.

Nevada: 6 delegesi bulunan Nevada'da oyların yüzde 86’sı sayıldı. Biden yüzde 49,3, Trump yüzde 48,7. Henüz sayılmayan oyların kentlerden gelecek olması nedeniyle Biden'ın kazanacağı öngörülse de, şu an için aradaki fark sadece 7 bin 600 oy civarlarında. 

Alaska: 3 delegesi bulunan Alaska'da oyların yüzde 56’sı sayıldı. Trump yüzde 62,9, Biden yüzde 33. Alaska geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veriyor, dolayısıyla bu eyaletin delegeli 'kafadan' Trump'a yazılabilir.

ADAYLARA KAZANDIRACAK SENARYOLAR

"Seçimi kazanacağımızdan umutluyum" diyen Biden'ın, ilk senaryosu mevcut tablonun üzerine sadece Nevada'yı ekleyerek -ve Arizona'yı kaptırmayarak- 270 delegeye ulaşmak.

Biden'ın ekibi, tüm oyların sorunsuz bir şekilde sayılabilmesi halinde Pennsylvania'yı da kazanabileceklerini düşünüyor. Eğer Arizona son anda renk değiştirirse ve Georgia ile Kuzey Carolina Trump'ta kalırsa, Biden'ın Pennsylvania'yı kazanması şart.

Şu an delege sayısı 214'te görünen Trump'ın ise Biden'dan çok daha fazla delege toplaması gerekiyor. Zira sadece Georgia, Kuzey Carolina ve Alaska'yı kazanmak Trump'a yetmiyor. ABD Başkanı'nın, şu an Biden'ın önde gittiği yerlerde kaybetmemesi halinde, Pennsylvania'yı kazanması şart.

Ancak Arizona renk değiştirirse, Trump'ın Pennsylvania'yı almadan diğer eyaletlerle kılpayı kazanması da ihtimal dahilinde. Dolayısıyla önümüzdeki saatlerde gözler Pennsylvania ve Arizona'da olacak.