Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden İsrail'e karşı önyargıları gerekçe göstererek çekildiğini açıkladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte yaptığı açıklamada kararın İsrail'e karşı "ön yargılı tavrından dolayı" alındığını belirtti.

Haley konuşmasında "İsrail'e karşı orantısız odaklanma ve bitmeyen düşmanlık konseyin insan haklarıyla değil, siyasi önyargılarla hareket ettiğinin en açık kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya, Çin, Küba ve Mısır'ı konseyin iyileştirilmesi için ABD'nin girişimlerini engellemekle suçlayan Haley, ayrıca ABD'nin değerlerini paylaşan ama önemli statüko değişikliklerine isteksiz davranan ülkeleri de eleştirdi. ABD, iyileştirme çalışmaları kapsamında insan hakları sicili bozuk olan ülkelerin üyelikten çıkarılmalarının kolaylaştırılmasını istiyordu. Konseyin iyileştirme çalışmaları geçtiğimiz hafta olumsuz sonuçlanmıştı.

İNSAN HAKLARI ABD'NİN DIŞ POLİTİKA ÖNCELİĞİ OLMAKTAN ÇIKIYOR MU?

İnsan hakları örgütleri Trump yönetimin bu hareketiyle dünyada insan haklarını istismar eden bazı ülkeleri görmezden geleceğine dair bir mesaj verdiğini belirtiyor.

Diplomatlar bu kararın, insan haklarını BM'nin egemenliklerine müdahale aracı olarak gören Küba, Mısır ve Pakistan gibi ülkeleri cesaretlendirebileceği uyarısında bulunuyor.

Kararı eleştirenler ise, ABD'nin konsey üyeliğinden çekilme kararının göçmen ebeveynlerinden ayrılarak ülkenin Meksika sınırında alıkonulan çocuklar konusundaki eleştirilerin yoğunlaştığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekiyor.

"Sıfır hoşgörü" olarak bilinen politika geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı'nın eşi Melania Trump tarafından da eleştirilmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin, pazartesi günü Washington'ın bu "vicdansız" politikasını durdurması çağrısında bulunmuştu.

ABD İÇİNDEN TEPKİLER

Amerikan İnsan Hakları Birliği ulusal değerlerine ihanet olarak nitelediği bu adımın Amerikan çıkarlarını zedeleyeceğini kaydetti.

Yahudi hakları grubu ise bu karardan memnuniyet duyduğunu bildirerek Nikki Haley'nin açıklamasını sosyal medyadan paylaştı.

Türkiye'nin gözlemci devlet statüsünde yer aldığı, insan hakları konularının görüşüldüğü Cenevre merkezli konseyin 47 üyesi bulunuyor. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2 Temmuz'da toplanarak Filistin-İsrail konusunu görüşmesi bekleniyor.

ABD geçtiğimiz yıl Paris İklim Anlaşması'ndan, geçtiğimiz ay ise İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Kaynak: Euronews