Afganistan'da görev yapan dört ABD askerinin, öldürdükleri Taliban militanlarının cesetlerine işerken gösteren bir video görüntüsü ortaya çıktı. ABD ordusu, olayla ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu

Yaklaşık bir dakika uzunluğundaki video görüntüsünde askeri üniformalı dört kişi, üç Taliban militanının cesetlerinin üzerine işerken görülüyor. Askerlerden biri işerken bir yandan da cesede söylenerek, "İyi günler dostum!" diye bağırıyor. Afganistan’da, çoğu Kandahar ve Helmand vilayetinde olmak üzere yaklaşık 20 bin donanma askeri görev yapıyor.

Video görüntüsünün ortaya çıkmasının ardından ABD ordusundan yapılan açıklamada, olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, görüntülerin gerçek olup olmadığını henüz tespit edilemediği vurgulanarak, "Ancak videoda yer alan davranış şekli ABD ordusunun temel değerlerine oldukça ters" denildi.

PENTAGON: GÖRÜNTÜLER RAHATSIZ EDİCİ

ABD Savunma Bakanlığı görüntüye tepki gösterdi. Bakanlık sözcüsü John Kirby, görüntünün "midesini bulandırdığını" söyledi. Kirby, görüntüdekiler kim olursa olsun, hangi koşullarda bu görüntü çekilmiş olursa olsun, hareketin "canavarca, itici ve kabul edilemez" olduğunu
belirtti.

TALİBAN: BARBARCA

Taliban örgütü, Amerikan askeri olduğu belirtilen dört kişilik üniformalı bir grubun, kanlar içindeki üç Afgan’ın cesedinin üzerine idrarını yaptığına ilişkin video görüntülerinin "barbarca" olduğunu bildirdi. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, görüntüleri kınadıklarını belirtti. Sözcü, "10 yıldır oraya çıkmayan buna benzer yüzlerce eylem olduğunu" söyledi.

'İĞRENÇ VE AHLAKSIZLIK'


ABD'de Müslüman haklarını savunan İslam Amerikan İlişkileri Konseyi de videodaki görüntüleri "iğrenç ve ahlaksızlık" diye niteledi.