Üç eve giren asker, rastgele ateş açtı. Olayda 9'u çocuk ve 3'ü kadın olmak üzere 16 kişi yaşamını yitirdi...

 

Kandahar eyaletinde meydana gelen olayda, görev yaptığı üsten çıkan ABD askeri, sivillerin üzerine ateş açtı. Askerin sabaha karşı üsten çıkarak, Panjwai bölgesinde üsse yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Balandi ve Alkozai köylerini bastığı ve üç eve girip sivillere rastgele ateş açtığı belirtildi. Asker daha sonra ABD askeri makamlarına teslim oldu.

 

'KARZAİ: BU BİR SUİKAST'
Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai saldırıda, 9'u çocuk ve 3'ü kadın olmak üzere 16 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 5 kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırıyı sert bir dille kınayan Karzai, olayı 'suikast' olarak niteledi. NATO'dan saldırı konusunda açıklama isteyen Karzai, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

 

'BİRDEN FAZLA ASKER SALDIRDI'
ABD ordusundan yapılan açıklamada, olayın ardından askerin gözaltına alındığı belirtildi. Bu arada saldırıyı birden fazla ABD askerinin gerçekleştirmiş olabileceği iddiaları, ABD resmi makamları tarafından yalanlandı.

 

PANETTA: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, ABD askerinin gerçekleştirdiği bu saldırıdan derin üzüntü duyduğunu belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın başlatıldığını açıkladı. Beyaz Saray'dan da saldırıyı kınayan bir açıklama geldi.

 

'NASIL BİR MOTİVASYON ANLAMAK GÜÇ'
Afganistan'daki NATO güçlerinin komutanlarından Korgeneral Adrian Bradshaw da askerlerden birinin görev yaptığı üssün yakınındaki köyde sivillere ateş ettiğini doğrulayarak, "arkasında nasıl bir motivasyon yattığını anlayamadığı bu acımasız olaydan derin üzüntü duyduğunu ve dehşete düştüğünü" belirtti.

 

NATO sözcüsü Justin Brockhoff, saldırının faili askerin yakalandığını ve kurbanların NATO'nun tıp merkezlerine sevk edildiğini kaydetti.

 

SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ
Askerin saldırı sırasında sinir krizi geçirdiği tahmin ediliyor. Bir süre önce de bir Amerikan üssünde Kur'an-ı Kerim'in yakıldığının ortaya çıkmasıyla, düzenlenen protesto gösterilerinde yaklaşık 30 Afgan yaşamını yitirmişti. (ntvmsnbc)