Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, Türkiye'deki açlık grevleri ile ilgili konuştu. Yapılan konuşmada, tutukluların sağlık durumlarının kötüye gittiği haberlerinden dolayı endişeli olunduğu belirtildi.

'ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI NORMLARINA UYULSUN'

Stano, ''Açlık grevindekilere sağlıklarını ve hayatlarını riske atmamaları çağrısında bulunuyoruz. Tutuklu ve mahkumların sağlık durumlarının daha kötüye gitmemesi için uluslararası insan hakları normlarına uygun şekilde çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz'' dedi.

'BÖLGEDEKİ HAKLAR İÇİN SOMUT ÖNLEMLER ÜZERİNDE KONSENSÜS SAĞLANMALI'

AB Komisyonu olarak Kürt meselesinin tatminkar şekilde çözülmesinin önemini bir kez daha vurgulamak istediklerini belirten Stano, ''Güneydoğu barış, demokrasi ve istikrar yanında sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmaya ihtiyaç duyuyor. Bu sadece bölge halkının sosyal, ekonomik ve kültürel haklarını genişletecek somut önlemler üzerinde konsensüs sağlanmasıyla gerçekleştirilebilir'' ifadesini kullandı.

'TEMEL ÖZGÜRLÜKLERE TAM SAYGILI OLUNSUN'

Sözcü Stano, Kürt meselesine ve güneydoğudaki diğer sorunlara çözüm bulunması için, tüm demokratik güçlerin mümkün olduğunca geniş katılımının sağlanmasını ve meselelerin temel özgürlüklere tam saygılı şekilde, şeffaf ve samimi şekilde tartışılmasını tavsiye etti. (ntvmsnbc)