Avrupa Birliği ülkeleri Dışilişkiler Bakanları aralarındaki farklı görüşlere rağmen, Suriye’de savaşan silahlı gruplara yönelik silah ambargosunu kaldırdı. Ancak Cenevre toplantısından önce hiçbir ülkenin silah göndermeyeceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan, Katar, Türkiye gibi ülkelerin silahlı grupları eğittiği, mali ve askeri destek verdiği biliniyor. Dünyanın birçok ülkesinden radikal İslamcı militanlar da Suriye’de savaşa gönderiliyor.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan kanlı olaylar iki yılı aşkın bir süredir devam ederken, Suriye’ye karşı iki yıl önce alınan silah ambargosu kararı Avrupa Birliği tarafından kaldırıldı.  İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Brüksel’deki toplantı ardından yaptığı açıklamada “AB Suriye muhalefeti için silahlar üzerindeki ambargoyu kaldırmaya ve Suriye rejimine karşı diğer yaptırımları sürdürme kararı aldı” dedi.

Karar, fikir ayrılığındaki Avrupa Birliği bakanlarının uzun süren müzakerelerinin ardından alındı.

AB'nin Beşar Esad hükümetine koyduğu ambargo paketi Cumartesi günü sona eriyordu.

İngiltere ve Fransa bu ambargonun yenilenmemesi ve Cumhurbaşkanı Esad'a karşı olan ‘ılımlı silahlı gruplar’a silah gönderilmesi için baskı yapıyordu.

İki ülke, bu adımın Esad yönetimini müzakereye zorlayacağına inandıklarını ifade ediyor.

Ancak, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsveç gibi ülkeler ise muhaliflerin Avrupa ülkeleri tarafından silahlandırılmasına ülkede şiddeti artıracağı kaygısıyla karşı çıkıyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, "Biz bir barış hareketiyiz, savaş hareketi değil" dedi.

Bu karar Washington ile Moskova’nın öncülüğünde uluslararası II. Cenevre toplantısının hazırlığı yapılırken alındı. Kararın alındığı 27 Mayıs akşamı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Paris'te bir araya gelerek, konferansı görüştü.