Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye'nin PKK ile mücadelede siyasi süreci başlatması gerektiğini söyledi.

Türkiye-AB Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri’nden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Mogherini'nin ziyareti 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana AB'den yapılan en yüksek düzeydeki ziyaret.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında Mogherini, “PKK ile mücadelede siyasi sürecin başlatılması gerekiyor” dedi.

Öte yandan, Mogherini önümüzdeki aylarda Kıbrıs meselesinin çözümünün AB ile Türkiye'nin ortak çıkarına olduğunu söyledi.

Hahn ise Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi sağlanması konusunda umutlu olduğunu ancak zamanlamanın Türkiye’ye bağlı olduğunu söyledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, de geçen dönemde 17. ve 33. fasılların açıldığını hatırlatarak, "Yeni dönemde müzakerelerin kalbini oluşturan basın özgürlüğü, temel haklar ve hürriyetler gibi konular içeren fasılların (23 ve 24. fasıllar) açılmasını bekliyoruz. Bu konularda çok fazla eleştiri dile getiriliyor. Bu eleştiriler gerçekten demokrasi ve insan hakları konusunda bir ilerleme amacı taşıyorsa o zaman buyrun bu fasılları açalım diyoruz." dedi.

Kaynak: Sputnik - BBC Türkçe