Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacı anlaşması geleceğiyle ilgili tartışma yoğunlaşıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde pazartesi günü yayımlanan mülakatta, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmaması durumunda, 18 Mart'ta imzalanan mutabakattan geri çekilebilecekleri mesajını verdi.

Ankara'nın vize muafiyeti için somut bir tarih beklentisi içinde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu tarihin ekim ayının başı ya da ortası olabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin sığınmacı mutabakatı çerçevesinde çok ciddi tedbirler alması nedeniyle anlaşmanın işlediğini kaydederek, ancak herşeyin vize muafiyetine bağlı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bunun bir tehdit anlamına gelmediğini de vurguladı.

"TÜRKİYE KOŞULLARI KABUL ETTİ"

Çavuşoğlu'na AB Komisyonu'ndan yanıt gecikmedi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye ile vize muafiyeti konusunda yaşanan anlaşmazlıkta ültimatom verilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. AB Komisyonu sözcüsü, "Türkiye vize muafiyeti istiyorsa, koşullar yerine getirilmek zorundadır" diyerek, Komisyon Başkanı Juncker'in de bunu pekçok kez açık bir şekilde dile getirdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin vize muafiyeti için kararlaştırılan 72 koşulu kabul ettiğini hatırlatan sözcü, "Avrupa Komisyonu, Türkiye'den yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir" açıklaması yaptı.

Sözcü, Komisyon'un uzmanlarının Ankara'yı bu konuda desteklemeye hazır olduğunu da belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta Alman kamu televizyonu ARD'ye verdiği mülakatta AB'yi mülteci politikasında sözünü tutmamakla eleştirmişti.

Kaynak: DW Türkçe - NTV - Demokrat Haber