Avusturya Başbakanı'nın Türkiye'nin AB üyeliğinin sonlandırılması konusundaki çağrısına AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den yanıt geldi.
 
"Avusturya'nın Türkiye ile müzakereler durdurulsun" çağrısından farklı düşündüğünü belirten Juncker, “Türkiye ile müzakerelerin tek taraflı olarak sona erdirilmesinin yararlı olacağını düşünmüyorum. Bu böyle olmaz. Müzakerelerin durdurulması için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle karar almalı. Ben şu anda üye ülkelerde böyle bir birliktelik görmüyorum.” dedi.
 
Alman televizyonu ARD'ye konuşan Juncker, mevcut koşullar altında Türkiye'nin AB üyesi olamayacağını söyledi. Bir de idam cezasını geri getirirse bunun imkansız olacağını belirtti.
 
Juncker, "AB olarak Türkiye'ye müzakerelerin bittiğini söylememiz yardımcı olmayacaktır" açıklamasını yaptı.
 
Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik eksikliklerinden ötürü AB liderleriyle söz konusu konuda görüşme başlatacağını açıklamış, AB Bakanı Ömer Çelik'ten büyük tepki çekmişti.
 
Alman Dışişleri Bakanı da bir kez daha idam cezasının Türkiye'nin AB'ye girişini engelleyeceğini açıkladı.
 
Öte yandan AB Komisyon Başkanı Juncker, AB üyeliği için koşulların belli olduğuna dikkati çekerek, “İnsan hakları veya Terörle Mücadele Yasası konusundaki duruşumuzdan uzaklaşamayız. Terörle Mücadele Yasası gazetecilerin, akademisyenlerin ve diğerlerinin hapse atılması konusunda istismar edilemez. Bu bizimle böyle olmaz.” dedi.