Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasında mart ayı başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planladıklarını söyledi.

AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade etti ve Ankara’daki saldırıyı kınayarak başladı.

Önceliklerinin Türkiye ile üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı olduğunu aktaran Tusk, “Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında mart başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi. Merkel, Türkiye ile düzenlenen en son zirvenin sonuçları kapsamında alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım’da yapılmıştı.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre geçen sene Avrupa ülkelerine 1 milyon sığınmacı girerken, 2016 yılında 16 Şubat’a kadar 78 bin 333’ü Yunanistan, 5 bin 987’si ise İtalya üzerinden olmak üzere 84 bin 320 sığınmacı Avrupa kıtasına vardı. 410’u ise denizde hayatını kaybetti.

(Kaynak: imc tv)