Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, darbe girişiminin ardından açıklamalarda bulundu. Mogherini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İdam talebini hükümet muhalefetle görüşerek; kararı fazla da geciktirmeyiz" şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

AB Bakanı, darbeciler için idam cezasının istenmesine ilişkin, "Hiçbir ülke, eğer idam cezasını geri getirirse, AB üyesi olamaz. Ben tabii ki temsil etmiyorum bahsedeceğim kurumu ama, İnsan Hakları Konvansiyonu'na üye, kurumun idam cezasına bakış açısı nettir" dedi.

AB VE ABD'DEN HÜKÜMETE DESTEK UYARI!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry darbe girişiminin sonuçlanmasının ardından bir açıklama yaparak, "Türkiye'nin seçilmiş liderliğinin yanında duruyoruz. Türkiye demokratik kurumlar ve hukuk güvenliğine saygı duymayı sürdürmeli" ifadelerini kullandı.

Darbeden sonra atılan adımların anayasal düzene zarar verebileceği uyarısında bulunan Mogherini de, “Bugün de ülkede hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini söyleyen biziz. Ülkeyi bundan uzaklaştıracak adımlar atılması için hiçbir bahane yok” diye konuştu.
Türkiye’de şu anda yaşananlarla ilgili kaygı duyduğunu belirten Mogherini, “Türkiye’nin demokrasi ve insan haklarına saygı duyması gerekiyor. Türkiye’ye anayasal düzene tamamen uyma çağrısı yapıyoruz” dedi.

'TUTUKLANACAKLAR LİSTESİ DARBE GİRİŞİMİ ÖNCESİ HAZIRLANDI'

Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, darbe girişimi sonrasında binlerce kişinin tutuklanmasına değinerek, hükümetin darbe girişimi öncesinde tutuklanacakların listesini hazırladığını söyledi.

Avrupa Konseyi binası girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hahn, “Olayın hemen ardından listeler çoktan hazırdı, bu durum olayın belli bir aşamada kullanılmak üzere hazırlandığını gösteriyor” dedi.

Hahn ayrıca yargıçların turuklanması konusunda “Bu olayın sonrasında atılacak adımların uluslararası yasalara uygun olmasını beklediğimizi zaten ifade ettik. Gördüğümüz kadarıyla henüz bu beklentimiz karşılanmadı” diye konuştu.