Şam - Suriye yetkilileri Birleşmiş Milletler’e (BM) yazdığı bir mektupta çatışmalar sırasında öldürülen 18 farklı ülkenin vatandaşı 142 cihatçının listesini verdi. Çoğu Türkiye ve Lübnan üzeri giren bu cihatçılardan 5’inin Türk olduğu belirtildi.

Hükümete yakın El Watan gazetesine göre, bu liste Kasım ayı ortasında BM’ye gönderildi. Mektupta her savaşçının ismi, öldüğü tarih ve yerin detaylı olarak yer aldığı bildirildi. Gazete, “Cihatçıların çoğunluğu önceden El Kaide üyesiydi ya da Suriye’ye geldikten sonra bu ağa üye oldular” diye yazdı.

Gazeteye göre bu savaşçıların çoğunluğu Türkiye veya Lübnan’ın kuzeyinden Suriye’ye geçiş yaptılar. BM’ye sunulan listedeki yabancı savaşçıların 47’sinin Suudi, 24’ünün Libyalı, 10’unun Tunuslu, 9’unun Mısırlı, 6’sının Katarlı, 5’inin Lübnanlı, 11’inin Afgan, 5’inin Türk, 3’ünün Çeçen ve birinin Çad’lı olduğu belirtildi.

Gazete, bu radikal İslamcıların çoğunluğunun Halep, Humus, İdlib, Deyr Ezzor ve Haseki’deki öldürüldüklerini yazdı. Şam yönetimi mevcut ayaklanmayı “terörizm” olarak tanımlıyor. Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye, silahlı grupları finansa etmek, barındırmak ve silahlandırmakla suçlanıyor.

Batılı medyanın Suriye’deki gelişmelere ilişkin temel kaynağı olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Mart 2011’de başlayan ve kısa sürede silahlı çatışmalara dönüşen ayaklanmanın başından bu yana 20 ay içerisinde 40 bini aşkın kişi öldü. Bu bilançoyu başka kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor. Ancak her gün ülkede ölüm haberleri geliyor.