Gelir adaletsizliğini ele aldığı ’21. Yüzyılda Kapital’ isimli kitabıyla tanınan Fransız ekonomist Thomas Piketty, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a yeni kemer sıkma önlemlerini dayatan Almanya için, “Kendi borçlarını asla ödememiş bir ülkenin diğer ülkelere ders vermek gibi bir hakkı yok” dedi.

‘BORÇLARI ÖDEMENİN BİR DEĞİL, BİRÇOK YOLU VAR’

Piketty’nin Die Zeit gazetesinden Georg Blume ile yaptığı söyleşi, Kubilay Cenk Karakaş tarafından komunos.org için Türkçe’ye çevrildi.

Söyleşide, Almanya’daki sağcıların tarih konusundaki bilgisizlikleri yüzünden Avrupa’yı ve Avrupa fikrini yok etmek üzere olduğunu savunan Piketty, Blume’un “Fakat biz Almanlar zaten kendi geçmişimizle hesaplaştık” çıkışı üzerine şunları söyledi: “Ama iş borçları ödemeye gelince! Almanya’nın geçmişi günümüz Almanlar için büyük öneme sahip olmalıdır. Ulusal borç tarihine bakın: Büyük Britanya, Almanya ve Fransa bugün Yunanistan’ın bulunduğu durumda yer aldı. Hatta onlar daha fazla borçlanmıştı. Hükümet borçlarının tarihinden çıkaracağımız ilk ders, yeni bir sorun ile karşı karşıya olmadığımızdır. Paris ve Berlin’in Yunanları inandırmaya çalıştığının aksine, borçları ödemenin bir değil, birçok yolu vardır.”

‘DIŞ BORÇLARINI ÖDEMEYEN TEK ÖRNEK ALMANYA’

Piketty, “Ama borçlarını geri ödemeleri gerekmez mi?”sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Benim kitabım -ulusların da dahil olarak- gelir ve servet tarihini yeniden anlatıyor. Beni şaşırtan şey, gerçekten bu tarihte dış borçlarını ödemeyen tek örnek Almanya’dır. Ne Birinci ne de İkinci Dünya Savaşından sonra. Ama diğer devletlere bir çok kez borçlarını ödetti.”

‘DİĞER ÜLKELERE DERS VERMEK GİBİ BİR HAKKI YOK’

Almanların borç konusunda çok ahlaklı bir süreç yürüttüklerini ve borçların ödenmesi gerektiğini söylediklerini duyduğunda ‘Ne kadar büyük bir şaka!’ diye düşündüğünü belirten Fransız ekonomist, “Almanya kendi borçlarını asla ödememiş bir ülkedir. Diğer ülkelere ders vermek gibi bir hakkı yok” diyor.

(diken.com.tr)