2012 yılı, Çin ve Türkiye arasındaki kültürel bağlantıyı güçlendirmek ve diplomatik ilişkileri kuvvetlendirmek amacıyla, “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” olarak kutlanacak. Çok sayıda ilde gerçekleştirilecek 70’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak.

 

“Türkiye’de Çin Kültür Yılı” projesinin Topkapı Sarayı-Mecidiye Köşkü’nde geçtiğimiz günlerde yapılan tanıtım toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çin’in Türkiye Büyükelçisi Gong Xiaosheng ve Çin’in İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang bir yıl sürecek etkinliklerle iki ülkenin kültürel ve diplomatik ilişkilerinin daha da gelişeceği vurguladı.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye'nin en ünlü sivil toplum kuruluşu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan 2012 “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” köklü tarihe sahip iki ülkeyi birbirine daha çok yakınlaştırmayı amaçlıyor.

 

“Kültür Yılı”, Türkiye'de düzenlenmiş olan ve Çin kültürünü anlatan kapsamı en geniş, dönemi en uzun, programı en yoğun, en çeşitli ve farklı konulara sahip, en yüksek düzeyli etkinlik özelliğini taşıyacak. Söz konusu etkinlikler, Türk kamuoyuna zengin Çin kültürünü ve dışa açılma-reform sürecindeki modern Çin'i sergileyerek Çin'in Avrasya bölgesinde düzenlemiş olduğu en kapsamlı karma kültürel ve iletişim etkinlikleri haline gelecek.

 

“Türkiye’de Çin Kültür Yılı” etkinlikleri, 12 Aralık 2011 tarihinde Ankara’da başlayacak ve “İpek Yolu’nun Başlangıcı, Büyüleyici Çin” temasıyla bir yıl sürecek. “Kültür Yılı” boyunca edebiyat, sanat, kültürel miras, radyo ve sinema, eğitim, akrobasi, kukla sanatı gibi alanlarda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon’un da aralarında bulunduğu çok sayıda şehirde 70’den fazla etkinlik düzenlenecek.

 

“Kültür Yılı”, “İpek Yolu'ndan Yeni Sesler” Gala Gecesi ve “Renklerle İpek Yolu” adlı karma resim sergisi ile başlayacak. Ocak ve şubatta “Mutlu Bahar Bayramı” etkinlikleri, nisan ayında Çin Film Festivali düzenlenecek. Ayrıca nisan ayındaki Türkiye Uluslararası Çocuklar Günü'nde ve mayıs ile temmuz ayları arasında İstanbul Uluslararası Sanat Festivali'nde Çin Günü etkinlikleri yapılacak. Eylül'de “Çin Modern Sanatlar Sergisi” ve “Dunhuang Duvar Resimleri Sergisi”, ekim ayında Çin ile Türkiye Milli Günü kutlama etkinlikleri gerçekleştirilecek. Aralık ayında ise kapanış töreni ile “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” sona erecek.  

 

2013 yılında ise Çin, “Türkiye Kültür Yılı” ile Türk kültürüne ev sahipliği yapacak.