Suriye'deki iç savaştan olumsuz etkilenen sayıları yüz bini bulan Çerkesler’den 200’ü daha Türkiye’ye geldi.

Osmanlı Devleti'nin değişik dönemlerde bölgeye yerleştirdiği Rusya’da maruz kaldıkları soykırım sonrası tehcir edilen Çerkesler; iç savaşın başladığı ilk günden beri savaşta taraf olmaktan kaçındı.

Savaşın kirli yüzü onları da etkilemeye başlayınca Çerkesler de diğer masum ve tarafsız halk gibi can güvenliklerini sağlayabilecekleri Suriye içerisindeki yerlere doğru göç etti.

İç savaş başladığından beri Suriyeli Çerkeslerden 25'i hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. Binden fazlası Ürdün ve Lübnan'a sığındı.

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu Suriye Kriz Komitesi olmak üzere Türkiye'deki Çerkeslerin Suriyeli Çerkeslere sahip çıkmak amacıyla kurduğu komiteler aracılığıyla yüzlerce Suriyeli Çerkes Türkiye'ye getirildi ve yerleştirildi.

Yine; binden fazla Suriyeli Çerkesin, Türkiye'deki Çerkeslerin yardım ve telkiniyle anavatanlarına (Kuzey Kafkasya'daki Rusya Federasyonu'na bağlı Adığey Cumhuriyeti, Kaberdey Balkar Cumhuriyeti ve Karaçay Çerkes Cumhuriyeti) dönüşü sağlandı.

Suriye'de kalan diğer Çerkesler ise kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Türkiye'ye beş yüz kadar Suriyeli Çerkes'i getiren ve onları ölümün pençesinden kurtaran Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi aracılığıyla dün gece Beyrut üzerinden özel uçakla, Türkiye'ye 200 kişilik yeni bir kafile getirildi.

Gaziantep'in Nizip ilçesinde özel olarak hazırlanan konteyner evlere yerleştirilmek üzere getirilen bu aileler, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi'nin tüm yönetici kadrosunun da hazır bulunduğu karşılama töreni sonrasında dinlenmek üzere geçici olarak kalacakları yere götürüldüler. Özel uçakla getirilen kafile içerisinde çocukların ve kadınların fazla olması dikkat çekti.

Suriye'de soydaşlarının trajik haline asla seyirci kalmayacaklarını ve gruplar halinde, oradaki tüm soydaşlarını çıkarıp Türkiye'de misafir edeceklerini ve onların can güvenliğini sağlayacaklarını belirten DÇDK yetkilileri, Suriye'den gelen Çerkeslerin anavatanları Kuzey Kafkasya'ya dönüşleri konusunda çalışmalara da devam edileceğini vurguladılar. (Demokrat Haber)