Güney Afrika'daki Lonmin platin madeni işçilerinin grevine saldırarak 34 madenciyi katleden polis, bir başka madende daha açtığı ateşle iki madenciyi öldürdü. 

Lonmin şirketine ait Marikana platin madeninde işçilerin altı haftalık grevinin ardından maaşlarının arttırılması, ülkedeki diğer maden işçilerini harekete geçirdi.

Ülkenin kuzeyindeki Rustenburg bölgesinde bulunan Amplats platin madeni yakınında düzenlenen gösteriye polis göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombası ile müdahale etti.

POLİS YENİ KATLİAMLARA HAZIRLANIYOR
Polislerin saldırısı sonrası yaralanan iki madencinin öldüğünü bildiren sendikacılar, polisin yeni bir katliam yapmaya hazırlandığını ifade etti.

Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) ve sendika liderlerinin verdiği bilgiye göre polis, ülke genelinde eylem yapan madencilerin hepsine karşı saldırıya geçti.

Polisin pervasız saldırısını kınayan madenciler ve sendikalar, polisin saldırmak için zırhlı araçlarla geldiğini ve saldırıların zırhlı araçlardan gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aynı hakları talep eden madenciler ise mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Polisin geçen ay grev yapan ve gösteri düzenleyen Lonmin işçilerinin üzerine otomatik silahla ateş açması sonucu 34 madenciyi katletmişti.

Katliama katılan hiçbir polis yetkilisi hakkında işlem başlatılmadığını belirten COSATU, katliamı gerçekleştirenlerin bir an önce ortaya çıkarılması için çağrı yaptı ve hesap sorulmaksızın öfkenin dinmeyeceğini ifade etti. (EmekDünyası.Net/ETHA)