BERLİN - Türkiye-Yunanistan sınırı arasındaki bir bölgede göçmenlere ait toplu mezarda 167 cesedin bulunduğu ortaya çıktı. Meriç nehrini geçerken boğulan veya güvenlik güçleri tarafından öldürülen göçmenlerin, sınır bölgesindeki Sidero adlı bir köyde rastgele gömüldüğü belirtiliyor.

Günde ortalama 200 kaçak göçmenin giriş yaptığı Yunanistan, uzun bir süredir mülteci politikası yüzünden sert eleştirilerin hedefinde. Mülteci kamplarındaki insanlık dışı uygulamalar, iltica taleplerini yıllarca cevap vermemesi nedeniyle Avrupa Birliği’nde gözlerin çevrildiği Yunanistan’dan bu kez göçmenlere ait toplu mezar haberi geldi.

Türkiye’den Meriç nehrini geçmeye çalışırken hayatını kaybedenlerin Sidero köyü yakınlarındaki bir bölgede topluca gömüldüğü ortaya çıktı.

Konuya ilişkin Spiegel TV’nin hazırladığı ve dün akşam Alman televizyon kanalı RTL’de yayımlanan bir programda, futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda 167 göçmenin gömüldüğü belirtildi.

Televizyona konuşan köyün imamı Mehmet Saremet, gömülen göçmenlerin kimliklerine dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söylerken “Elimiz, kolumuz bağlı, yapabileceğimiz bir şey yok” şeklinde konuştu. Göçmenlerin çoğunun ise Somali, Afganistan, Irak ve Cezayir vatandaşı oldukları tahmin ediliyor.

BULUŞMA NOKTASI KUMKAPI

Alman televizyon kanalı ise mültecilerin Avrupa yolculuğunun İstanbul’da başladığına dikkat çekti. Kumkapı’da insan kaçakçısı şebekeler tarafından çoğunlu Somalili olan mültecilerin Yunanistan’a gönderildiğini anlatıldı.

Televizyona konuşan ve Kumkapı’yı “Somali caddesi” olarak adlandıran Somalili mülteciler şu bilgileri verdiler: “Avrupa’ya çıkmak için bazen aylarca beklemek zorunda kalıyoruz. Buraya kadar gelmek için kişi başına 7 bin Dolar verdik. Ancak 10 bin Dolar veren de var.”

Geçtiğimiz Ocak ayında İtalya’ya gitmeye çalışırken Korfu adası yakınlarında batan gemiye dikkat çeken program “Küçük bir gemiye 260 göçmen bindirilmişti. Oradan tesadüfen geçen Hollanda bandırmalı gemi 230 göçmeni boğulmaktan kurtardı, geri kalan ve çoğunluğu Afgan olan 30 ise hayatını kaybetti” hatırlatmasını yaptı.

Mültecilerin İstanbul’da da zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdükleri belirtilen programda “Ortalama 20 kişinin kaldığı dairelere oda başına aylık 500 Euro kira veriyorlar. İstanbul onlar için ara bir istasyon. Sıraları geldiklerinde ise Yunanistan’a geçmek için 12 km’lik bir yolu yürüyerek geçmek zorunda kalacaklar” bilgisi verildi.

ANF