14 yıl cezaevinde kaldıktan sonra geçen hafta serbest kalan Hindistanlı insan hakları kadın aktivist, Hindistan hükümetinin uygulamalarına karşı cezaevinde başladığı ve 14 yıldır sürdürdüğü açlık grevini bitirmeyi reddettiği için tekrar tutuklandı.

Hindistan yasalarına göre açlık grevi 'intihara teşebbüs' suçu olarak tanımlanıyor ve 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Hindistanlı kadın aktivist Irom Sharmila, Hindistan hükümetine karşı açlık grevi yaptığı için 14 yıl tutuklu kaldığı cezaevinden bırakılmasının ardından bir hafta geçmeden yine tutuklandı.

DİHA'nın haberine göre, Hindistan hükümetine karşı cezaevinde sürdürdüğü açlık grevinin mahkeme heyeti tarafından bu kez 'intihara teşebbüs' olarak tanımlanmaması nedeni ile bırakılan 42 yaşındaki Sharmila'nın, cezaevinden çıkmasına karşın açlık grevini bırakmayınca tekrar tutuklandığı belirtildi. Sharmila doktor muayenesini de reddetti.

Manipur'un başkenti Imphal'de bir grup kadın polis tarafından tutuklanan aktivist, Hindistan Ordusuna özel yetkiler veren yasayı protesto etmek için açlık grevi yapıyordu.

Tutuklanması yerel televizyon kanalı NDTV'de naklen verilen Sharmila'nın destekçileri, kadın aktivistin zorla götürülmesi karşısında protesto gösterileri yaptı.

Aktivistin zorla sağlık kontrolüne götürüldüğünü ifade eden destekçileri, yetkililerin Sharmila'yı 14 yılın ardından bir kez daha tutuklamasından endişe ettiklerini dile getirirken, halk tarafından 'Demir Leydi' olarak bilinen aktivist, cezaevinde bulunduğu 14 yıl içerisinde zorla besleniyordu.

Sharmila açlık grevine 14 yıl önce, 2000 yılının Kasım ayında, ordunun yine Manipur'da bulunan Malom köyünde bir otobüs durağında 10 sivili öldürmesini protesto etmek için başladı.

Sivilleri öldüren ordunun özel güçlerinin lağvedilmesi talebi ile açlık grevini başlatan Sharmila'nın, 1958'den bu yana yürürlükte olan Özel Yetkili Askeri Gücün oluşumunu destekleyen yasaya karşı başlattığı açlık grevi, mahkeme tarafından yasalara göre suç olan ve bir yıl hapisle cezalandırılan 'intihara teşebbüs' suçlaması çerçevesinde değerlendirildi.

Açlık grevini bitirmeyi reddettiği içinde sürekli aynı suçlamadan yargılanan ve cezaevinde tutulmaya devam edilen Sharmila, 14 yılın ardından bir başka yargıcın eylemin 'intihara teşebbüs' olmadığına hükmetmesi ile bu hafta başında serbest bırakılmıştı.