14 kişinin öldüğü denizaltıdaki yangınla ilgili soruşturmayı yerinde izleyen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ölen denizcilerin sivil bir uzmanı kurtarmak için büyük fedakârlık gösterdiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da, olayın ‘devlet sırrı’ unsurlar taşıdığını kaydetti.

Rusya’nın Kuzey Filosu’na bağlı bir nükleer denizaltıda pazartesi akşamı derin deniz tabanı araştırmaları sırasında meydana gelen ve 14 denizcinin ölümüne yol açan yangın faciasının yankıları sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Savunma Bakanı Sergey Şoygu, soruşturmayı izlemek üzere denizaltının çekildiği Severomorsk limanındaki deniz üssüne gitti. Şoygu, mürettebattan kurtulanlar olduğunu söyledi. Ancak sayı vermedi.

‘KENDİLERİNİ FEDA ETTİLER’

Hürriyet Moskova Temsilcisi Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Arktik bölgesindeki Rus deniz üssünde konuşan Şoygu, şunları söyledi: 

“Hayatını kaybeden denizcilerimizin sayısı 14. Subayların yanı sıra denizaltıda savunma sanayisinde görevli sivil bir uzman da bulunuyordu. Denizcilerin onun kurtarmak için büyük fedakârlık gösterdiklerini söyleyebilirim. Kahramanlarımızın ailelerine kahramanlık nişanları takdim edilecek. Denizaltının görevinin ne olduğuna gelince sadece belirlenen alanda dipte yer kabuğunu incelediklerini söyleyebilirim.”

'ORDUMUZ İÇİN BÜYÜK KAYIP'

Şoygu, teknedeki mürettebatın sayısı veya denizaltının modelinden bahsetmedi. Ancak Rus basını, Barents Denizi’nde test görevinde olan bu denizaltının AS-12 modeli küçük boyutlu bir nükleer denizaltı olduğunu yazmıştı. Rusya lideri Putin ise önceki gün, “Kazanın meydana geldiği gemi sıradan bir gemi değildi. Hayatını kaybeden 14 kişi arasında 7 birinci seviye kaptan vardı ve 2’si Rusya Kahramanı ödülüne sahipti. Bu kaza Rusya ve ordumuz için büyük bir kayıp” demişti.