Kanada'da  açığa çıkarılan 110 milyon yıllık bir fosil, "en iyi korunmuş zırhlı dinozor" olarak tanımlanıyor.

2011'de makine operatörü Shawn Funk tarafından Alberta'ya bağlı Fort McMurray'deki bir madende şans eseri bulunan fosilin otçul nodosoaur olduğu belirtiliyor.

Dinozorun ölümünün ardından suyun dibine gömüldüğü bu sayede bu kadar iyi korunduğu belirtiliyor.

Evrensel’in haberine göre "Erken Kretase döneminde yaşamış olan otçul nodosaurlar, kısa bacakları, beş parmaklı ayakları, kendilerini savunurken kullandıkları topuzlu kuyrukları ve 50 santimetreye varan dikenli, kalın zırhlı derileri ile adeta dört bacaklı birer tank gibiydiler. Kısa boyunları ve ejderhayı andıran yüzleri vardı."

National Geographic’teki makalenin yazarı Michael Greshko, “Bu derecede iyi bir korunmuşluk, piyango kazanmak kadar düşük bir ihtimal. Ona ne kadar çok baksam o kadar aklım başımdan gidiyor. Fosilleşmiş zırhlı deri kalıntıları, hala kafatasındaki engebeli zırh plakalarını kaplıyor. Sağ ön ayağı yanında uzanıyor, beş parmağını da sayabilirim. Sadece bir iskelete değil, gerçekte nasıl görünüyorsa öyle bir dinozora sahibiz” diyor.

Uzmanlara göre, nodosaur nehir kenarında su içerken büyük bir sel onu sürüklemiş ve bir zamanlar denizin içinde yer alan madende derinlere batmış olabilir. Topraktaki mineraller hızla zırhlı deriye sızarak ölü bedeni sardı ve üzerine yığılan kayalar milyonlarca yıl boyunca dinozorun bu şekilde korunmasını sağladı