İstanbul Sultanahmet Meydanında IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı dünya ülkeleri tarafından kınandı 


ABD KINADI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby sosyal medya üzerinden yayınladığı kınama mesajında “İstanbul’daki saldırı ile ilgili, ABD İstanbul’daki saldırıyı sert bir şekilde kınamaktadır. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyor yaralılara acil şifalar diliyoruz. ABD, ortak terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı koalisyonun değerli bir üyesi olan Türkiye ile beraber çalışma taahhüdünü yinelemektedir.” ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY’DAN KINAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price “ABD, bugün İstanbul'da yaşanan terör saldırısını en sert şekilde kınamaktadır. Sözkonusu menfur saldırı İstanbul’un tarihi merkezinde gerçekleştirilmiş, hem Türkleri hem yabancı turistleri vurmuştur. Kalplerimiz ve dualarımız yaralıların ve hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevdikleriyledir. ABD, bu saldırı karşısında, NATO müttefiki, güçlü ortağı ve IŞİD’e Karşı Koalisyon’un değerli bir üyesi olan Türkiye’nin yanındadır. ABD, terörle mücadele alanında işbirliği ve desteğinin devam edeceğini taahhüt eder.” açıklamasını yaptı.

MERKEL: TERÖRİSTLER TÜM İNSANLIĞIN DÜŞMANI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Sultanahmet Meydanı’ndaki terör saldırılarına ilişkin ikinci kez açıklama yaptı. Merkel ve Steinmeier ayrı ayrı açıklamada bulundular.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, kurbanların yakınlarına “Sizin yanınızdayız” diye seslendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Merkel, her iki liderin de Alman halkına taziyede bulunduklarını söyledi.

Teröristleri tüm özgür insanların düşmanı olarak nitelendiren Angela Merkel, “Evet, onlar tüm insanlığın düşmanı. Suriye’de, Türkiye’de, Fransa’da ya da Almanya’da. Tam da bu özgürlüğü ve kararlılığımızı uluslararası ortaklarımızla birlikte bu teröristlere karşı ortaya koyacağız” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyor, bu zor anlarında güç temenni ediyorum. Kalbimiz yaralılarla birlikte. Kendilerine acil şifalar diliyor ve en kısa sürede sevdikleriyle biraraya gelmelerini umuyorum” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Bağdat'ta yaşanan terör olaylarında ve İstanbul'daki patlama sonucunda hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı diledi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılı açıklamada: 

"Bağdat'ta 11 Ocak'ta yaşanan terör saldırısı ve İstanbul'da 12 Ocak'ta yaşanan patlama sebebiyle hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu suçların açıklaması olamaz ve bu olaylar bir kez daha uluslararası terörizmin insanlık dışı ve vahşiliğini gösterdi. Bu eylemlerde yabancı vatandaşlar da dahil olmak üzere suçsuz insanlar ölüyor. Yaşanan olay bir kez daha tüm dünyanın uluslararası kuralları uyarak ve çifte standartları kaldırarak terörle mücadelede birlik olunması için tüm güçlerimizi birleştirmemiz gerektiğini gösteriyor."

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İSTANBUL’DAKİ SALDIRIYI KINADI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon İstanbul'da 9'u Alman vatandaşı 10 kişinin ölümüne, 15 kişinin de yaralanmasına yol açan terör saldırısını kınadı. Açıklamayı Ban Ki Moon adına sözcüsü Stephane Djarriç yaptı. Djarriç New York'taki BM merkezinde düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri'nin, korkunç saldırıyı şiddetle kınadığını, sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını, Türk ve Alman hükümetleri ile saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini söyledi.

İTALYA CUMHURBAŞKANI’NDAN KINAMA VE TAZİYE MESAJI

İtalya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, gönderilen mesajda Sergio Mattarella’nın şu ifadeleri kullandığı kaydedildi: 

“Hem kendi adıma hem de İtalyan halkı adına, çok sayıda ölü ve yaralının olmasına yol açan, İstanbul’u vuran terör saldırısını güçlü bir şekilde kınar, ülkenize derin yakınlığımı ifade etmek isterim. Bu kör ve anlamsız şiddet eylemi, barış ve demokrasi düşmanları karşısında geri adım atmamızı sağlamayacaktır. 

Bu derin üzüntü anında İtalya, acımasız terörizme karşı Türkiye’nin yanında olacaktır. Kurbanların ailelerine, benim ve İtalyan halkının taziyelerini, tüm yaralılara ise sıcak yakınlık duygularımızı iletmenizi rica ediyorum.”

FRANSA DIŞİŞLERİ: KORKUNÇ SALDIRIYI KINIYORUZ

Fransa, İstanbul Sultanahmetteki terör saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığı'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bu korkunç saldırıyı büyük bir kararlılıkla kınıyorum. Fransa’nın,Türk halkı ve yetkilileriyle dayanışma duygularını ifade ediyor, kurbanların yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi. Fabius, İstanbul’da bulunan Fransızlar için Dışişleri Bakanlığı'nda ve İstanbul Konsolosluğu’nda kriz masası oluşturduklarını da açıkladı.

VATİKAN: BU SALDIRI BÜYÜK BİR ACIYA YOL AÇMIŞTIR

Vatikan Şehir Devleti Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin, İstanbul Sultanahmet’teki saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Kardinal Pietro Parolin, Papa Francesco’ya yakın gazetecilerden Andrea Tornielli’nin, ruhani liderle yaptığı söyleşiyi içeren “Francesco: Tanrı’nın adı merhamet” adlı son kitabının Vatikan’daki tanıtımına katıldı.

Bunun ardından, Sultanahmet’teki terör saldırısına ilişkin gazetecilerin bir sorusunu yanıtlayan Parolin, “İstanbul’daki saldırı, bir kez daha büyük bir acıya yol açmıştır. Bu olanlar, bu tekrar edenler, bir kez daha bu kötülükler karşısında tek ilacın merhamet olduğunu göstermiştir. Papa’nın da sürekli belirttiği gibi, bu merhametli bakış açısı olmadan ilişkilerimiz, bulundukları çatışmacılıktan çıkamayacaktır” diye konuştu.

KOSOVA MECLİS BAŞKANI’NDAN TÜRKİYE’YE TAZİYE MESAJI

Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, mevkidaşı TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a göndermiş olduğu taziye mesajında, “Kosova Meclisi ve Kosova halkı, TBMM Başkanı’na, TBMM’ye ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu zor anlarda duyduğunuz acıları paylaşıyoruz. Kosova Cumhuriyeti dünyanın neresinde olursa olsun terör ve aşırıcılığa karşı mücadelede demokratik dünyanın gayretlerini destekliyor ve destekleyecektir” dedi.