Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında günde bir milyondan fazla kişinin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan birini kaptığını açıkladı.

DSÖ’nün yeni yayımlanan raporunda, “Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar her yerde. Zannettiğimizden daha yaygın” ifadeleri kullanıldı.

ANTİBİYOTİK DİRENCİ GELİŞTİRİYORLAR

Raporda, klamidya, belsoğukluğu, trikomonaz ve frengi, yayılma oranı en endişe verici olan hastalıklar olarak sıralandı. DSÖ, enfeksiyonların büyük kısmının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ancak özellikle belsoğukluğu olmak üzere, bazılarının antibiyotikle tedavisi giderek zorlaşan dirençli bakterilere evrildiğini vurguladı.

KAÇ KİŞİ HANGİ HASTALIĞI KAPTI?

Örgütün elindeki en güncel bilgiler olarak 2016 tarihli küresel verilere dayanan raporda şu ayrıntılar yer aldı:

*2016’da, 15-46 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde, 127 milyon kişide yeni klamidya vakaları,

*87 milyon kişide belsoğukluğu,

*6.3 milyon kişide frengi,

*156 milyon kişide trikomonaz tespit edildi.

‘TEDAVİSİ İHMAL EDİLMEMELİ’

Raporda, cinsel yolla bulaşan hastalıkların hem yetişkinlerin hem çocukların sağlığını tehdit eden ‘küresel bir sağlık tehdidi’ olduğu vurgulandı.

Duvar’ın aktardığına göre DSÖ, ilgili vakaların tedavi edilmemesi halinde, sinir sistemini, kalp sağlığını ve doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği, HIV riskini artırabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

İLAÇ SIKINTISI YAŞANIYOR

Araştırmaya göre, 2016 yılında frengi nedeniyle 200 bin bebek ya ölü doğdu ya da doğumdan hemen sonra yaşamını yitirdi. DSÖ, bu hastalığın küresel bebek ölümlerinin en yaygın sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti. Araştırmada, benzatin penisilinin küresel tedarikinde son dönemde yaşanan sıkıntının da bu hastalığın yayılmasının kontrol edilmesini zorlaştırdığı belirtildi.