Yeni bir araştırma, dünya nüfusunun sanılandan daha hızlı artacağını ve 2100 yılında 11 milyara ulaşabileceğini ortaya koydu.

Nüfus patlaması, çok büyük ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirecek.

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen yeni çalışma, bugün 7 milyar olan dünya nüfusunun 2100'de 11 milyara ulaşma olasılığının yüzde 70 olduğunu savunuyor.

Kısa süre önce yapılan ve dünya nüfusunun 2050'de 9 milyara ulaşacağını öne süren araştırma hakkında yorumda bulunan Washington Üniversitesi'nden Profesör Adrian Raftery, "Eski tahminler sorunların ortadan kalkacağını öne sürerek nüfus sorunundan uzaklaştı... Ancak nüfus neredeyse her sorunu beraberinde getiren faktör. Sağlık, kirlilik, yoksulluk, düzensizlik ve suç nüfus patlamasıyla artacak" ifadesini kullandı.

Population Matters düşünce kuruluşundan Simon Ross ise uzun yıllardır nüfus sorununun gözardı edildiğini Birleşmiş Milletler'in (BM) sürdürülebilirlik ve gelişme tartışmalarında çok az ele alındığını söyledi. Ross, "Yeni araştırmaya göre, mevcut politikalar devam ederse dünya nüfusu bugünkü çocukların yaşam süresi içinde yüzde 45-70 artacak ve artmaya devam edecek" dedi.

Yeni araştırmada, en hızlı nüfus artışı sahraaltı Afrika’sında yaşanacak. Bu bölgede bugün 1 milyar olan nüfus, 2100 yılında 3.5 veya 5 milyara ulaşacak. 1980'lerden itibaren doğum oranının hızla arttığı ülkelerden en kalabalığı olan C'da, her kadın ortalama altı çocuk doğuruyor. Nijerya'nın nüfusunun 2100'de 200 milyondan 900 milyona ulaşması bekleniyor. Nijerya'daki kadınların yüzde 28'inin ilkokul mezunu bile olmadığına dikkat çeken Raftery, kadınların eğitiminin yaşamlarını belirlemede çok önemli olduğunu vurguladı.