Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içindeki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, Ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “Özel Proje Alanı” ilan edildi.

Aradan üç ay geçmesine rağmen proje ile ilgili kimse bilgiye sahip değil.

Gazete Şujin’in haberine göre, 7 bin yıllık tarihi olan Hevsel için hukuki itiraz ve tüm başvuru yollarına rağmen yıkım ve ekolojik talan kararı 3 aydır uygulanıyor.

Hevsel’de bahçesi bulunanların hesaplarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırma parası yatırıldığı gelen bilgiler arasında.

Alınan bilgiye göre ise proje içeriğine göre Hevsel’de yıktığı yerlere cami ve sosyal tesis yapacak.

Henüz proje ortaya çıkmadan yüzlerce ağacın kesildiği Hevsel’de aylardır talan devam ediyor. Bu talan kararından sonra ilk olarak Amed Ekoloji Meclisi tüm hukuki yollara başvuracaklarını dile getirmiş ardından ise TMMOB verilen karara itiraz etmişti. Hukuki itirazlara henüz bir cevap verilmedi.

7 bin yıllık tarihe, kültüre ve ekolojik yapıya sahip olan Hevsel Bahçeleri Almanya’nın Bonn kentinde 2015 yılında düzenlenen UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Diyarbakır Surları ile birlikte UNESCO “Dünya Kültür Mirası” listesine girmişti.

Devam eden yıkıma hala bir ses UNESCO yıkımın olduğu bölgede bir gözlem dahi yapmış değil.

Proje kapsamına alınan 32 bin hektarlık alan üzerinde planlanan yıkım araçlarının girişleri için Dicle Vadisine doğru ağaçlar kesilerek yol genişletilmeye başlandı.