ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada Türkiye’ye ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü çağrısı yaptı. 

Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından paylaşılan mesajda, “Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı ise bu açıklamaya tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter’dan İngilizce yaptığı açıklamada, “ABD’yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya çağırmayı sürdüreceğiz. Washington diğer ülkeleri suçlamak yerine aşırı yoksulluk ve ırk ayrımcılığı gibi uzun zamandır devam eden sorunlarına odaklanmalı” dedi.

180 ÜLKE ARASINDA 157'NCİYİZ

Özgür Basın İnisiyatifi (ÖGİ), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla 4 aylık bir rapor açıkladı. Bugünün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olduğu ancak Türkiye’de tersi bir zamanın yaşandığı belirtilen raporda, “Bizler, Dünya basın ve ifade özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 157’nci sırada olan bir ülkede gazetecilik yapıyoruz. Gün itibariyle cezaevlerinde 166 gazeteci tutuklu ve hükümlü durumda” denildi.

“Her gün bir meslektaşımızın gözaltı veya tutuklama haberiyle uyanıyoruz” ifadelerine yer verilen raporda, “Basın ve ifade özgürlüğünün ortadan kalktığı, medyanın tek elden toplatıldığı, gazete, radyo ve televizyonların susturulduğu, meslektaşlarımızın işsiz bırakıldığı, medya sahipliğinin el değiştirildiği, sansür ve oto sansürün hakim kılındığı bu koşullar ne yazık ki devletlerin güç dengelerine kurban edilmektedir. Erdoğan iktidarının sorumlu olduğu bu tabloya karşı çıkar ilişkileri gereği uluslararası diplomaside devletler de ya destekliyor ya da sessiz kalmayı tercih ediyor” denildi.  

‘ÖZGÜR BASIN GELENEĞİNE İNANCIMIZ TAM’

Tüm antidemokratik koşullara rağmen gazetecilikte ısrar eden, geri adım atmayan, halkın haber alma hakkını koruyan, kamuoyunu bilgilendirmeye devam eden, ağır koşullara rağmen doğru, bağımsız habercilikte taviz vermeyen sayısızca gazetecinin olduğunun bilindiği ifade edilen raporda, şunlara yer verildi: “Bunu görev edinen özgür basın geleneğine inancımız tamdır. Son yerel seçimler de gösteriyor ki çıkarsız gazetecilik yapan özgür basın, Türkiye’nin ihtiyacı olan demokrasi, hukuk, adalet, özgürlük ve eşitlik talebini dile getirenlerin sesi olmuş ve kendi arasındaki dayanışma ruhunu bir kez daha teyit ettirmiştir. ÖGİ olarak, Türkiye’nin renkliliğini, farklılıklarını zenginlik olarak gören ve demokratikleşme yoluna ışık tutan özgür basın çalışanlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu ruh ve anlayış içinde tüm medya çalışanlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”

GAZETECİLERE YÖNELİK SON 4 AYLIK İHLAL VERİLERİ

MA’da yer alan habere göre ÖGİ raporunda, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında 162 gazetecinin tutuklu bulunduğu, 15 gazetecinin gözaltına alındığı, 8 gazetecinin tutuklandığı, 2 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 7 gazeteci hakkında dava açıldığı, 219 gazetecinin yargılandığı, 26 gazeteciye para ve hapis cezası verildiği, 15 gazetecinin tahliye edildiği, 1 gazetecinin ise sınır dışı edildiği belirtildi.