Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, ülkede "LGBTİ+ propagandasını" suç kapsamına alan kanun teklifini kabul etti.

CNN'in haberine göre, söz konusu kanun teklifi eşcinsel ilişkileri "teşvik etmeyi veya övmeyi" ve "normalmiş gibi göstermeyi" suç sayıyor.

Duma'da bugün (24 Kasım) kabul edilen teklifin yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edilmesi, ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekiyor.

Teklifin yasalaşması durumunda, internette, film, kitap ya da reklam formatında kamusal alanda "eşcinselliği teşvik edici" herhangi bir girişim ceza kapsamına alınacak. Cezalar kişiler için 400 bin rubleyi (123 bin lira), kurumlar için ise 5 milyon rubleyi (1,5 milyon lira) bulabilecek.

Kanun teklifine göre, Rusya vatandaşı olmayanlar bu "suçu" işlediğinde 15 gün hapis cezası ve ülkeden sınır dışı edilme cezaları alacak.

Rusya'da halihazırda yürürlükte olan yasalar kapsamında onur yürüyüşleri engelleniyor ve LGBTİ+ haklarını savunanlar gözaltına alınıyor.

AİHM, KANUNU MAHKUM ETMİŞTİ

Ayrımcı yasa teklifini hazırlayan milletvekillerinden Alexander Khinstein, Ekim ayında yaptığı bir açıklamada, "LGBT bugün hibrit bir savaşın unsuru ve bu hibrit savaşta değerlerimizi, toplumumuzu ve çocuklarımızı korumalıyız" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2017 yılında verdiği bir kararla, ilk versiyonu 2013 yılında kabul edilen "eşcinsel propaganda kanunu"nun ayrımcı olduğuna, homofobiyi teşvik ettiğine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiğine hükmetmişti.

AİHM, ilgili kararında, kanunun "meşru bir kamu yararına hizmet etmediği" sonucuna varmış ve "LGBTİ+'lara ilişkin konular hakkında kamuoyu tartışmalarının çocukları eşcinsel olma yönünde etkileyeceği ya da kamu ahlakını tehdit edeceği" iddialarını da reddetmişti.

Eşcinsellik Rusya'da 1993 yılında suç kapsamında çıkarıldı. Fakat eşcinsellik ve ayrımcılık hâlâ önemli bir sorun olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin (ILGA) Avrupa şubesine göre, Rusya Avrupa ülkeleri içinde LGBTİ+ kapsayıcılığı bakımından 49 ülke arasında 46. sırada bulunuyor.

Aynı listede Ermenistan Rusya ile birlikte 46. sırayı paylaşırken Türkiye 47. ve Azerbaycan 48. sırada bulunuyor.