Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi’nde 15 Haziran’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan çıkan kavgada 6 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Son derece trajik ve acı bir olay olan bu katliama bütün halkın derinden üzüldüğü ve sarsıldığı belirtilen açıklamada, “Halkımızın kan davalarını ve bunların gerek ailelerimize, gerekse de bir bütün halkımıza ne kadar büyük ve ağır bedeller ödettiğini; bu tür davaların daha doğmamış çocuklarımızın bile hayatlarını nasıl esir aldığını çok iyi bilmektedir. Bu tür olayların aynı zamanda halkımızın toplumsal birliğine, dayanışmasına, kardeşçe yaşamasına nasıl büyük bir darbe vurduğu da geçmiş tecrübelerle ortadadır” denildi.

‘KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Ailelerin ve aşiretleri birbirine düşman eden bu tür olaylarda topyekûn halkın birliğine kastedildiği vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Aile ve aşiretlerimiz arasındaki sorunlar ne kadar büyük olursa olsun, bunların çözüm yolları ve araçları konusunda halkımız engin bir deneyime ve tecrübeye sahiptir. Dolayısıyla bu çözüm mekanizmalarının devreye girmesi gereken yerde, öldürmeyi esas alarak çözüm aramak son derece ilkel,  insani ve ahlaki değerlerden yoksun bir çözüm yöntemidir. Gerekçesi ne olursa olsun bu yöntemi asla kabul etmek mümkün değildir. Analarımız başta olmak üzere kadınlarımızın Kürt halkının değerlerinde ve geleneklerinde dokunulmaz bir yeri olduğu binlerce yıllık tarihimizin bizlere öğrettiği en önemli derslerden biridir.”

‘ŞİDDETLE KINIYOR, PROTESTO EDİYORUZ’

Yine bu tür olayların toplumsal hayata yarattığı tahribatın son derece büyük olduğu belirtilerek, olayın tarafı olan aileler başta olmak üzere bütün toplumsal kesimlere sağduyulu davranma, sorunu daha da derinleştiren değil, çözüm sağlamayı amaçlayan girişimlerde bulunma çağırısında bulunuldu.

Urfa’daki baro, insan hakları kuruluşları başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerini ve kanaat önderlerini sorunun çözümü için duyarlı olmaya davet eden DTK açıklamasında, “İkisi kadın 4 insanın olayda, 2 kişinin ise yaralıları taşıyan aracın çarpıp  yaşamlarını kaybetmesiyle sonuçlanan bu olayı şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz. Yaşamlarını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı