DTK ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), her yıl 21 Mart günü yüz binlerce insanın toplandığı Diyarbakır’daki Newroz alanında bu kez Kutlu Doğum kutlaması yapacak.

BDP, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAY-DER) destek verdiği etkinlik, 20 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek.

Hazreti Muhammed’in dünyaya geldiği gün nedeniyle Müslümanlar Kutlu Doğum etkinlikleri düzenliyor. DTK ve BDP de bu amaçla büyük katılımlı bir miting düzenleyecek.

DİAY-DER Başkanı Zahit Çiftkuran, “Önümüzdeki günlerde programın ve katılımcıların detayları netleşecek. Yaklaşık 2 ay önce Newroz alanı için müracaatta bulunduk. Yer konusunda sorun çıkarsa Batıkent ya da İstasyon Meydanı’nda kutlamayı yapacağız” dedi.

Halkın yoğun talebi doğrultusunda böyle bir planlama yapıldığını belirten DTK İnanç Komisyonu Sözcüsü Fevzi Köz de “Hedefimiz 100 bin kişi ile Peygamber Efendimiz'in (sas) doğum gününü barış ve kardeşlik içinde kutlamak” ifadelerini kullandı. Köz, etkinliği kimseye alternatif olarak

“DİNİ TEMSİLİYET ÖN PLANDA OLACAK”

Köz, etkinliğin katılımcılarıyla ilgili şunları söyledi: “İsimler henüz netleşmedi ama Türkiye’deki farklı kesimlerde tanınan, bilinen, İslami anlamda akademik olarak birikime sahip isimler olacak. Siyasi temsiliyetten çok dini temsiliyet ağırlıklı olacak. Elbette her kurumun, partinin temsilcisini de davet edeceğiz.”

SİVİL CUMALAR

BDP sivil itaatsizlik eylemleri kapmasında bölgede ‘sivil cumalar’ düzenlemişti. "Molla", "seyda" olarak bilinen din adamları da sivil cumalar’da hazır bulunuyor, Beddiüzzaman Said-i Nursi ve Şeyh Said gibi din alimlerinin fotoğrafları da görünür oluyordu. Doğu ve Güneydoğu’nun birçok il ve ilçesinde cuma namazları sivil imamlar eşliğinde kılındı. Eylemler, 30 ayın sonunda amacına ulaştığı belirtilerek bırakıldı.

Kaynak: Al Jazeera, anf