Koruköy (Xerabê Bava) ve Doğanlı (Talatê) köylerinde yasağın kaldırılmasının ardından, köyleri ziyaret eden heyet burada yaptığı açıklamada, devletin bu köylerde uyguladığı politika ve yıkıma dikkat çekti.

DTK, TJA, DBP ve HDP'den oluşan heyet Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy ve Doğanlı köylerini ziyaret etti. DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, HDP'li vekiller Mahmut Toğrul, Altan Tan'ın aralarında bulunduğu heyet köylerde yurttaşlarla bir araya gelip sorunlarını dinledi. Doğanlı’da yıkılan 6 evin enkazının üzerinde bir araya gelen heyet adına Ahmet Yıldırım açıklama yaptı.

‘DEVLET BU KÖYLERDE 3'ÜNCÜ KEZ FERMAN YAŞATTI’

Yıldırım açıklamasında, bir buçuk yıl önce Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi'deki zulüm politikalarının bugün yine köylerde başlatıldığını ifade etti. Güvenlikçi politikaları benimseyen devletin bugüne kadar hiçbir sonuç almadığını belirten Yıldırım, “Bir kaç aylık bakan olabilir ama bu topraklarda çatışmalar 84'ten beri başlamış ve bugüne kadar bu ülkede 6 Cumhurbaşkanı, 11 Başbaşkan, 11 Genelkurmay Başkanı ve 9 İçişleri Bakanı bunu tecrübe etmiş. Biz hep söyledik ve tekrar söylüyoruz, senden önce buraya öyle muzaffer sefasıyla gelen hepsi de senin gibi geldiler ve kimse adlarını anmıyor, yerlerinde yeller esiyor” diye konuştu.

‘İÇİŞLERİ BAKANI İŞKENCEYİ SAVUNAN BAKAN OLARAK TARİHE GEÇTİ’

Güvenlikçi politikaların ilk defa denenmediğini söyleyen Yıldırım, “Eğer az biraz tarihin onurlu sayfalarında isimlerini yazdırmak isteyen varsa, onlar diyalog ve müzakereyi, toplumsal meseleleri, dünya tecrübelerini ön plana çıkararak, bu bölgeye, bu coğrafyaya yaklaşırlar. Yanı başımızdaki Xerabê Bava köyünde Abdi Aykut'un işkence edilmesini savunan İçişleri bakanı tarihe böyle geçmiştir” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aradan 20-30 yıl geçse de bu işkenceyi sahiplenmesiyle anılacağını belirten Yıldırım, “İşkenceyi meşru kılacak hiç bir suç türü şu dünya üzerinde daha icat edilmemiştir. AKP'nin politikaları, artan ölümlere sevinen bir toplum ortaya çıkardı.

Biz de bunları önlemeye çalışıyoruz. Bu politikalar Kürtlerin devletle bağlarını mı güçlendirdi? Bu politikalar daha fazla uzaklaştırdı halkı. Siz bölüyorsunuz biz ise bütünlemeye çalışıyoruz. Kürtler bu zulümle daha da bağlarını kuvvetlendirdi. Bizler çözüme hazırız .Zulümle yarınlara gitmek isteyenler yarını berbat olur. Bu köyler 3. fermanı yaşadılar. Siz sadece öfkeyi daha da arttırmaya çalışıyorsunuz. Biz asla geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.