HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 25 Kasım 2016 tarihinde Mardin’de yargılandığı davaya SEGBİS yoluyla katıldığı sırada fotoğrafını çekip, sosyal medya hesabından paylaştığı iddiasıyla hakkında dava açılan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven’e, ‘ses ve görüntülerin kayda alınması’ suçlamasıyla 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Güven’in  3 aylık cezasını ertelemedi.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 25 Kasım 2016 tarihinde Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’e, SEGBİS sistemi ile katılarak ifade verdi.

Demirtaş’ın ifade vermesi sırasında duruşma salonundaki ekrandan cep telefonu ile fotoğrafını çekerek, sosyal medya hesabından paylaştığı iddia edilen, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın tamamlanması ardından Leyla Güven hakkında yasak olmasına rağmen ‘ses ve görüntülerin kayda aldığı’ iddiasıyla 1-3 yıl kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamenin kabul edilmesinin ardından Leyla Güven’in yargılaması Mardin 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Savunmasında mahkeme salonunda herhangi bir fotoğraf çekmediğini söyleyerek, “Başkanımızın bir resmi, sosyal medyada çıkınca kendi sayfamda paylaştım. Resmi kesinlikle ben çekmedim. Takipçi sayım fazla olduğu için üzerimden daha hızlı yayıldı. Ben mahkeme salonunda resim çekilmeyeceğini bilen birisiyim. 5 yıl tutuklu yargılanan birisiyim. Dolayısıyla resmi ben çekmedim” dedi.

Mahkeme, Leyla Güven’i, ‘ses ve görüntülerin kayda alınması’ suçlamasıyla 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Leyla Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, Mardin 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaptı.