Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsten sonraki küresel salgının böceklerden bulaşan virüsler olabileceği konusunda bir uyarıda bulundu.

Zika, Deng Humması, sarıhumma gibi böcek kaynaklı arbovirüsleri işaret eden DSÖ, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan yaklaşık dört milyar insanın bulunduğunu belirtti. 

DSÖ Küresel Bulaşıcı Hastalıklar Hazırlık Ekibi direktörü Dr. Sylvie Briand, “İki yıl boyunca Covid-19 salgınından geçtik ve bu tür etkili olaylara hazırlıksız olmanın neye mal olduğunu zor yollarla öğrendik,” şeklinde konuştu.

'RİSKİN ARTTIĞINA DAİR SİNYALLER VAR'

DSÖ Küresel Arbovirüs İnisiyatifi'nin açılışında dün konuşan Briand, “Bir sonraki salgın, çok büyük bir ihtimalle, yeni bir arbovirüs sebebiyle çıkabilir. Ayrıca riskin arttığına dair bazı sinyaller var,” dedi.

DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan da konu ile ilgili konuşarak, bu hastalıkların araştırılması gerektiğini söyledi. “Bu hastalıkların her biri ile ilgili, takip etme, araştırma ve geliştirme alanlarında, farklı kazanımlar elde edildi. Elimizdeki gereçleri acilen tekrar değerlendirmemiz gerekiyor,” şeklinde konuştu.