Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pozitif olmalarına rağmen hiçbir zaman belirti göstermeyen (asemptomatik) korona virüsü hastalarının Covid-19’u nadiren bulaştırdığına dair açıklamasını geri çekti.

Kurumun korona virüsüyle mücadeledeki en etkili yetkililerinden epidemiyolog Maria Van Kerkhove, “Henüz bu sorunun yanıtını bilmiyoruz” dedi.

Van Kerkhove önceki gün düzenlediği basın toplantısında, hastalık boyunca hiç belirti göstermeyen kişilerin virüsü ‘çok nadir’ bulaştırdığını söylemişti.

Ancak dünya çapında özellikle asemptomatik vakalar yüzünden alınan tedbirler sonrasında gelen bu açıklama bilim dünyasında tepki çekmişti.

‘HÂLÂ ÇOK KARMAŞIK BİR SORU’

Van Kerkhove son açıklamasında, basın toplantısı sırasında gelen bir soruya yanıtında yanlış anlaşıldığını söyledi.

Asemptomatik bulaşın hâlâ ‘karmaşık’ bir soru olduğunu ve birçok şeyin henüz bilinmediğini belirten DSÖ yetkilisi, “Basın toplantısında bir soruya yanıt veriyordum DSÖ’nün bir politikasını açıklamıyordum. Sadece bildiklerimizi aktarmaya çalışıyordum. Ve bu sırada ‘çok nadir’ ifadelerini kullandım. Küresel çapta asemptomatik bulaşın çok nadir olduğunu dile getirmek bir yanlış anlaşılma. Küçük çaplı araştırmalardan söz ediyordum” dedi.

Van Kerkhove’nin açıklaması, ABD’de salgın yönetiminden sorumlu en yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci ve Harvard Üniversitesi dahil, dünya çapında birçok bilim insanının tepkisini çekmişti.