Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı Deyr ez Zor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla, kentin çevresinde olduklarını belirterek birçok bölgeyi IŞİD'den aldıklarını söyledi.

DSG kaynaklarından edinilen bilgilere göre YPG'nin de içerisinde yer aldığı DSG güçleri, Suriye'nin Deyr ez Zor kentinin doğusundaki IŞİD varlığını ortadan kaldırmak için geçen hafta 10 bin savaşçıyla başlattığı “Cizre Fırtınası Hamlesi” adını verdikleri operasyonda ilerleme sağlıyor.

DSG'nin bir koldan 40 kilometre, diğer koldan ise 60 kilometre ilerlediği kaydedildi.

Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle başlatılan operasyonda şimdiye kadar birçok köy ve mezra IŞİD'in elinden alınırken, şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

'3 BİN SİVİLİ KURTARDIK'

Operasyonla ilgili DSG'ye bağlı Deyr ez Zor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla, Sputnik’ten Hikmet Durgun’a şöyle konuştu:

"Erbail, Tır Ibedi, Sanayi mahallesi, Hemer tevail, Telahtan mahallesi, Pamuk bölgesi, 113 Askeri Tugay, Deyr ez Zor bulvarını IŞİD'den aldık. Şimdi kentin çevresindeyiz. Kente her an girebiliriz. IŞİD ile aramızda şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

IŞİD çatışmalarda ağır kayıplar veriyor, 70 kişiyi öldürdük. Bombalı saldırılarını engelliyoruz. Operasyonda şimdiye kadar 3 bin sivili kurtardık. Sivilleri güvenli bölgelere konuşlandırdık. Onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

SURİYE ORDUSU IŞİD'İ VURUYOR

Operasyonda 10 bin savaşçının yer aldığını aktaran Hewla, şöyle devam etti:

"Deyr ez Zor askeri meclisi ile DSG güçleri savaşçıları operasyonda yer alıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da hava desteği veriyor. Suriye ordusu da diğer taraftan IŞİD'i vuruyor."

Fırat nehri üzerinde bulunan Deyr ez Zor kenti 2014 yılında IŞİD'in eline geçmişti.

Suriye ordusu da geçen hafta Deyr ez Zor’daki 3 yıllık IŞİD kuşatmasını kırarak sivillere gıda yardımında bulunmuştu.

Bir yandan DSG, diğer yandan Suriye ordusu Deyr ez Zor’daki IŞİD işgalindeki bölgeleri hızla özgürleştiriyor.

Suriye ordusu Humus’un  doğusunda  Güney Şendahiye ve Ebu Tarraha beldelerini IŞİD işgalinden kurtardı.