Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD’in üst düzey yabancı savaşçılarını gözaltına aldıklarını açıkladı.

DSG’nin elinde kaç üst düzey yabancı IŞİD militanı olduğuna dair bilgi vermeyen DSG sözcülerinden Talal Silo “Dünyanın her yerinden yabancı emirleri elimizde. Özel operasyonlarda yakalandılar. Bazıları da teslim oldu” dedi.

Reuters’a konuşan Silo, IŞİD üyelerinin DSG istihbaratı tarafından sorgulandığını aktardı.

Silo, “Sadece DAEŞ için kurduğumuz cezaevleri var. Onları diğer mahkûmlarla birlikte tutmuyoruz. Soruşturuluyorlar ve mahkemeye çıkarılacaklar. Onları, hepsini, yargılayacak olan bağımsız bir yargı sistemimiz var” dedi.

‘İADE KONUSU İLGİLİ ÜLKELERLE İLİŞKİYE BAĞLI’

DSG sözcüsü, bu kişilerin geldikleri ülkelere iade edilip edilmeyeceklerinin, ilgili ülkelerin onları kabul edip etmeyeceğinin ise belirsiz olduğunu söyledi.

Silo, “Bu konudaki karar, [ilgili] yabancı ülkelerle bizim aramızdaki duruma bağlı. Bir anlaşma olabilir… Onlar iade etmek için uzlaşma olabilir yada bu olmayabilir” demekle yetindi.

IŞİD’in 2014 yılının başında ele geçirdiği ilk büyük kent olan Rakka, örgütün kalesi sayılıyordu. Örgütün, İstanbul’daki Reina saldırısı ve Paris saldırıları dahil Suriye ve Irak dışındaki birçok katliamı Rakka’dan planladığı belirtiliyor. Rakka’nın temizlenmesi, IŞİD’in geriletilmesi açısından sembolik sayılıyor.

(Kaynak: Duvar)