Ankara Sincan Çocuk Hapishanesi’nde, gardiyanlar tarafından dövüldükleri iddia edilen dokuz çocuktan beşi İzmir’e, dördü de İstanbul ’daki Maltepe Hapishanesi’nde nakledildi. ÇHD Cezaevleri Komisyonu üyeleri de dün Maltepe Cezaevi’nde çocuklarla görüştü. Görüşme sonrası hazırlanan rapora göre çocukların tamamının vücutlarının çeşitli yerlerinde darp izleri var. Şiddet, Sincan’dan Maltepe’ye getirilirken ring arasında da sürmüş. Maltepe’de ise zorla soyarak aranmışlar, ihtiyaçları karşılanmamış, ayağa kalkarak sayım yaptırılıyor. Ayrı koğuşlara konan çocuklar talepleri kabul edilmediği takdirde yarın açlık grevine başlıyor.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; ÇHD Cezaevi Komisyonu üyesi adına avukat Güçlü Sevimli ve Sezer Özkan’in dün yaptıkları görüşme sonrası hazırladıkları raporda, şu bilgilere yer verildi:

A.D: 18 yaşında. 11 aydır tutuklu. 3 Ocak’ta Maltepe’ye getirilmişler. Her iki elinde, boynunda ve sırtında darp izleri (etrafı hafif kahverengi ortası daha koyu kahverengi) mevcut. Maltepe Hapishanesi’nin girişinde zorla soyarak aranmışlar. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Sincan’dan sürgün geldiği arkadaşlarının dışında Maltepe’de başkaca siyasi tutsak bulunmuyor. Dördü de aynı koğuşta kalmak istiyor. Bu taleplerini idareye bildirmişler. Ancak olumsuz yanıt almışlar. Talepleri kabul edilmezse pazartesi günü açlık grevine başlayacaklarını söylüyor.

K.Ş: 17 yaşında. İki bileğinde derin ve çok belirgin kelepçe izleri (koyu kırmızı ve hafif mor renkli) mevcut. Sırtında, sağ ve sol baldırında darp izleri mevcut. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Su dahi verilmemiş. Musluk suyu içiyor. Tek kişilik hücrede tutuluyor. Sayımlarda aynı Sincan’da olduğu gibi ayakta sayım dayatılıyor. Sayıma gelindiğinde bağırarak “Ayağa kalk” deniyor. Başgardiyan “Ayakta sayım vereceksiniz, burası Maltepe başka yere benzemez” diyerek kendisini tehdit etmiş. Getirildiklerinden bu yana havalandırmaya çıkarılmamışlar. Havalandırma kapısı sürekli kapalı. Kaloriferler bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor.

B.K: 17 yaşında. 8 Ocak 2013’te tutuklanmış. Maltepe’ye getirilirken ring aracında darp edilmiş, küfüre mağruz kalmışlar. Yol boyunca su ve yiyecek de verilmemiş. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Görüşme sırasında çocuğun oldukça endişeli ve tedirgin göründüğü gözlemlenmiştir.

B.D: 17 yaşında. Sağ ayağının üzerine basamıyor. İki kolunun üst kısmında morluk mevcut. Alnında kafasının arka kısmında darp izleri mevcut. Burnunun üst kısmında hemen fark edilebilen şişlik söz konusu. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Su verilmemiş. Musluk suyu içiyor. Sincan’dan birlikte geldiği arkadaşlarıyla aynı koğuşta kalmak istiyor.

Avukat Güçlü Sevimli, bu çocukların bütün ülkede bir cezaevinden diğerine sürüldüğünü belirtiyor. A.D.’nin Hakkari’den, Van’a, daha sonra Sincan’a; K.Ş.’nin Mersin, Kırıkkale F Tipi ve Sincan’a; B.K. ve B.D.’nin de Hakkari’den Sincan’a nakledildiğini kaydediyor.