Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin parlamentolarının Rusya’ya bağlanmak adına düzenlenecek referandumların 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) parlamentosu başkanı Denis Miroşniçenkko, cumhuriyetin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde düzenleneceğini kaydetti.

Miroşniçenkko’nun açıklaması, LHC halk konseyinin söz konusu referandumun düzenlenmesine ilişkin yasayı oybirliği ile kabul etmesini ve ardından da LHC lideri Leonid Paseçnik’in söz konusu yasayı onaylamasını izledi.

Donetsk Halk cumhuriyeti (DHC) parlamentosu da LHC ile aynı günlerde cumhuriyette Rusya’ya bağlanmaya ilişkin referandum düzenlenmesi kararını aldı.

DHC parlamentosunda düzenlenen olağanüstü toplantıda, halka, Rusya’ya bağlanmak isteyip istemedikleri sorusunun yöneltileceği referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde düzenlenmesine karar verildi.

Herson’da da Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül’de referandum düzenlenecek

Öte yandan Ukrayna’da tamamen Rus güçlerinin denetiminde olan Herson bölgesinde de Rusya’ya bağlanmaya ilişkin referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde düzenlenmesi kararı alındı.

Herson’daki askeri-sivil idarenin başkanı Vladimir Saldo, bölge halkına Rusya’ya bağlanmak isteyip istemedikleri sorusunun sorulacağı referandumun DHC ve LHC’de düzenlenecek referandumlar ile aynı günlerde düzenlenmesine ilişkin kararı imzaladığı belirtildi.

LAVROV: REFERANDUM KARARLARI, BÖLGE HALKLARININ KENDİ KADERİNİN EFENDİSİ OLMAK İSTEDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Öte yandan, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC), Herson ve Zaporojye bölgelerinin Rusya’ya bağlanmak için referandum düzenleme kararlarını olumlu olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu girişimin bu bölgelerdeki halkların kendi kaderlerini tayin etme isteklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Gazeteci Pavel Zarubin’in Telegram kanalından açıklamalarını alıntıladığı Lavrov, “Özel askeri operasyonun en başından beri ve hatta ondan önceki dönemde de biz, ilgili bölgelerin halklarının kendi kaderleri konusunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini söylüyorduk” dedi.

Lavrov, “Ve mevcut durumun tamamı, bu halkların kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor" diye ekledi.

DUMA BAŞKANI VOLODİN: DONBASS HALKININ RUSYA’YA KATILMA KARARINI DESTEKLEYECEĞİZ

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, parlamento genel toplantısında yaptığı konuşmada Donbass bölge halklarının referandumlarda oylarını Rusya’ya katılmaktan yana kullanması halinde Moskova’nın bu kararı destekleyeceğini söyledi.

“Doğrudan özgür iradelerinin tecellisi sırasında Rusya'nın bir parçası olmak istediklerini beyan ederlerse onları destekleyeceğiz, meslektaşlar, buna katılıyor musunuz?” diyen Volodin’in bu sözleri milletvekillerinden alkış aldı.

Duma Başkanı, “(Donbass halkı) bugün onlardan özgür iradelerinin tecelli etmesini beklediğimizi anlıyor olmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sputnik