Irak merkezli gelişmeler çerçevesinde rehine krizinin çözülememesi ve IŞİD'in ilerleyişine devam etmesiyle beraber daha büyük ölçekte bir çatışma çıkması ihtimali üzerine piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanıyor.

Dolar Türk lirası karşısında 28 Nisan'dan bu yana ilk defa 2,14 seviyesinin üzerine çıkarak 2,1439 seviyesine dokundu. Bankalararası piyasaların açılmasından önce 2,1250 seviyesinden işlem gören dolar piyasaların açılmasıyla beraber kısa bir süre içerisinde 2,14'ün üzerine bir hareket gerçekleştirdi.

Gedik Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü Nuri Sevgen, "Dolar/TL, Irak'ta yaşanan gerginlik öncesinde yeniden 2,08'in altına gerilemişti. Ancak Irak sebepli dalgalanma TL'nin de değer kazanmasına neden oldu ve Dolar/TL yeniden kritik direnç seviyesi olan 2,13'e doğru hareketlendi. Yükselen trend seviyesinin geçtiği seviye olan 2,13 seviyesinin üzerine çıkılması ve orada tutunması Dolar/TL'nin hızla 2,17'lere hareketlenmesine neden olabileceği gibi yükseliş trendine girmesine neden olabilecek bir teknik görünüme sebep olacaktır. Bu nedenle 2,13 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir" yorumunu yaptı.

Belirsizliğin bir miktar güvenli liman alımlarını teşvik etmesiyle beraber altın fiyatları da etkilenirken, ons fiyatı bugün itibariyle 1,283 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Bir diğer hassas emtia varlığı Brent petrolde ise yükselişin devam etmesi bekleniyor. Varil başına 110 doları gören petrolün 116 dolar seviyelerine kadar gidebileceği tahmin ediliyor.

İstanbul Analytics analisti Atilla Yeşilada, petrol fiyatları hakkında "Birincil varsayımımız global fonların Irak Krizi'ni "lokal bir hadise" olarak takip etmesi oluyor. Bu yüzden de ISIS Kuzey'de Kerkuk, Güney'de ise Basra'ya kadar inip petrol üretim ve dağıtım tesislerini tehdit etmedikçe Brent azami 116 dolar/varilde istop eder. Bu düzey Türkiye için yüksek, fakat felaket değil. ABD'in havadan ISIS'e saldırması bir miktar çalkantı yaratır, fakat yatırımcı algılamasını değiştirmez" yorumunu yaptı. 

Altın için ise İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, "Altındaki yükseliş tamamen IŞİD kaynaklı ancak bu kez Ukrayna'ya oranla farklı bir hareket görüyoruz. Daha önce sadece altın yükseliyor ancak gümüş düşüyordu ve bu yukarı hareketin sağlıklı olmadığına işaret ediyordu. Bu kez her ikisi de yükseldiğinden daha güvenilir bir hareket" dedi ve 1,290 dolar ile 1,330 dolar seviyelerinin çok kritik olacağını belirtti. (wsj)