İtalya İstatistik Kurumu (ISTAT), Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılında ülkede doğum sayısının 10 bin azalmasını öngörüyor. Kurumun raporuna göre, ülkede işsizliğin artış gösterdiği bir senaryoda doğum sayısındaki düşüş 2021'de 45 bine ulaşacak.

Yeni tip koronavirüs salgınından Avrupa ilk etkilenen ülke olan ve yaklaşık 3 ay karantina altına alınan İtalya'da, pandeminin sosyal etkileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İstatistik kurumunun araştırmasına göre pandemi sonrası ülkede yeni doğanların sayısı yaklaşık 10 bin az olacak.

İstatisik Kurumu'nun nisan ayı sonunda yayınladığı 'Covid-19'un demografik etki senaryoları: Doğum oranları" raporunda, "Doğum oranında son yıllarda görülen hızlı düşüş, pandemi sonrası yaşanan belirsizlik ve salgının yarattığı korku nedeniyle daha da ivmelenebilir." ifadesi yer aldı.

Kurum, 2019 yılı için öngördüğü 441 bin doğum sayısını, 2020 için 432 bine çekti.

Rapor, olası bir ekonomik krizin doğum oranında daha trajik bir düşüşe yola açacağını vurguluyor. Ülkede işsizlik oranının artması halinde iki yıl içinde yeni doğanların sayısı yıllık 45 bin azalacak.

1986'da Çernobil'deki nükleer santralde yaşanan patlamanın etkisine atıfta bulunulan raporda, felaketin, uzaklığına rağmen, İtalya'da yarattığı korku nedeniyle ülkede 1987'de doğum oranında yaşanan yüzde 10'luk düşüş hatırlatıldı.

İtalya'da 2019'da, 150 yıllık ülke tarihinin en düşüş doğum oranını yaşanmıştı. Ülkede 2010 yılından bu yana doğum oranında her sene düşüş kaydediliyor.

İtalya'da ilk olarak şubat ayında görülen yeni tip koronavirüs, ülke çapında 241 bin kişiye bulaştı ve yaklaşık 35 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Kaynak: Euronews