Taliban'ı Mustafa Kemal Atatürk'e benzetince tepkilere neden olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e bir itiraz da Vatan Partisi eski üyesi ve Ulusa Kanal'da 'Kurtuluş Savaşı Günlüğü' programını yapmış olan Zeki Sarıhan'dan geldi.

Perinçek katıldığı bir programda “Zeki Sarıhan'ın Kurtuluş Savaşı günlükleri vardır. İstanbul basını, İngiliz basını, Amerikan basını Mustafa Kemal'e 'bunlar şaki, bunlar gerici, bunlar haydut, bunlar medeniyet düşmanı' derler. Bu sövgüyü yaptılar. Vietnam'da da, Araplara da, Afrika'da da bunu yaptılar. Afganlara da bunu yapıyorlar. Afganistan düzleminde düşünmüyorsunuz” demişti.

Zeki Sarıhan kişisel blog sitesinde kaleme aldığı 'Taliban Afganistan'ın Atatürk'ü müdür?' başlıklı yazısında "Afganistan'da Taliban Amerika ile savaşıyor diye, elimize çiçekler alıp kutlamaya gidecek değiliz. Bunu ancak yolunu çoktan şaşırmış şaşkınlar yapar" ifadesini kullandı.

Perinçek için 'Cumhur İttifakı'nın üçüncü ortağı' nitelemesinde bulunan Zeki Sarıhan'ın yazısından bir bölüm şöyle:

ABD’nin başını çektiği NATO güçlerinin Afganistan’da yenilgiye uğraması, çeşitli yorumlara uğramaya devam ediyor. Bunların içinde en gülüncü Taliban’ın Afganistan’ın Atatürk’ü olduğudur. Bu iddia Cumhur İttifakı’nın üçüncü ortağı partinin başkanına aittir.

Ne olduklarını Taliban’a sormak gerekir. En iyi onlar bilirler. Ne olduklarını yıllardır sözleriyle ve uygulamalarıyla gösteriyorlar. Kendilerine “Siz Afganistan’ın Atatürk’üsünüz” dense bunu bir hakaret kabul edecekleri de kesindir.

Her milletin kendi kaderini kendisinin tayin etmesi ilkesine inanan devrimciler olarak Afganistan’da yabancı bir gücün egemenlik kurmasına karşıyız.

 Ancak bu, “kim iktidara gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var” diyeceğimiz anlamına gelmez. Sırf ABD’ye düşman olanlar müttefikimiz olsaydı, Irak’la Suriye topraklarından bir İslam Devleti kuran IŞİD’i dost ve müttefik kabul ederek alkışlamamız gerekirdi. Hoş başlangıçta bunu yapanlar da oldu ama buna Atatürkçülük kılıfı uydurmadılar. Aksine onu bir İslam devleti olduğu için alkışladılar.

ABD ve müttefiklerinin Afganistan’ı terk etmek zorunda kalması dünya halkları için ne kadar memnuniyet verici ise, bu ülkede uygarlık düşmanı fanatik bir terör örgütü militanlarının ülkeye hâkim olması da o kadar kaygı vericidir. Gerici Pakistan medreselerinde yetişmiş bir güruh, şimdi Afganistan’da çağ dışı bir İslam Faşizmini yerleştirmeye çalışacaklar. Onları Pakistan’ın Atatürkleri gibi gören anlayışların uç vermesi, politikada son yıllarda bir uçtan diğerine savrulan ve herkesi hayrete düşüren şaşkın bir politikanın ürünüdür.

Yazının tamamı burada.