Kışlık ekimde hayal kırıklığı yaşadıklarına dikkat çeken Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, kuraklık yüzünden hayvanlara yedirecek ot bulamadıklarını söyledi. 

Küresel ısınma nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinde çiftçilerin, hayvanlarına yedirecek yeşil ot bulamadıklarına işaret eden Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını ve Doğu Anadolu'da çiftçiyi kırıp geçirdiğini belirtti.

Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi: "Küresel ısınmadan en fazla Doğu Anadolu Bölgesi etkileniyor. Bunun nedeni ürünlere verilen kimyasal gübre ile metan gazı. Kışlık ekim olarak bin 500 dekara buğday ekmiştim, 700 dekarı hiç biçilmedi. Biz buğdayı eylül, ekim aylarında ekeriz. En geç kasım gibi yeşerirdi. Ancak bu sezon yeşermeyen buğday haziran ayında toprağın altında yoğurda benzedi. Çiftçiler arasında bir tabir vardır; Tohum kesmek. Öyle oldu. Ürünün tümü kullanılmaz hale geldi. Uzun yıllardır hiç görülmemiş bir şeydi bu. Bu yıl görülen kuraklık değişik. Yağmur yağmamasıyla birlikte aşırı soğuklar da etkili. Ekili alanların 3'te 2'sine yakını yok oldu. Üretici kan ağlıyor. Çiftçinin tek sermayesi buğday. Eskiden bu tip şeylerde devlet destek verir, zararı karşılardı. Şimdi çiftçiye tohumlarını sigorta etme sistemi çıkardılar. Köylü buna alışık değil. Çiftçiyi kırıp geçen kuraklık nedeniyle hayvanına yedireceği ot yok. Otu olmayan çiftçi nasıl hayvancılık yapsın? Kuraklık, hayvan ürünlerinin fiyatını yukarıya çıkaracak."  (f5haber)