İztuzu'nda, Dalyan Çevre Geliştirme Anonim Şirketi'nin (DALÇEV) kumsala girmesi “şimdilik” engellenirken, bölgedeki nöbet çadırları da kaldırıldı.

Şirkete yönelik ihtiyati tedbir kararının Muğla Turizm ve Çevre Vakfı (MUÇEV) tarafından valilik adına tebliğ edilmesiyle nöbet de sona ererken, dün kutlama günüydü. Serdar Kızık’ın Cumhuriyet’teki haberine göre çevreciler, “geçici zaferi” İztuzu kumsalında gerçekleştirilen keşkek günüile kutladı.

“Keşke dememek için keşkek ye” başlıklı etkinlikte, çoluk çocuk, hayvansever, Türkiye'nin dört bir yanından gelen motorcular, bisikletliler, bölgede yaşayan çok sayıda yabancı, turizmcilerin de aralarında bulunduğu 4 bine yakın kişi buluştu. Özellikle çocuklar, yaptıkları “kumdan kalelerle” güneşli havanın tadını çıkardı.

Yatağan işçileri de “Madem direniş var geldik” pankartlarıyla kumsaldaki yerlerini aldı. İztuzu sahili, kış döneminde bugüne kadar görmediği bir kalabalığı yaşadı. Plajda masalar kuruldu, gitarlar çalındı. Tam bir şenlik havası yaşandı.

15 gündür çadırlarda, soğuk altında gerçekleştirilen direnişe inat, kutlamalar sıcak bir kış gününe denk geldi. 4.5 kilometrelik eşsiz İztuzu plajına gölgesi vuran çam ağaçlarıyla, kumsalda izleri hissedilen carettalarla dayanışma genişledi. Kalabalık, katılımcıları da sevindirdi. Havanın sıcaklığı, dayanışmanı sıcaklığıyla birleşti.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) sözcüsü Murat Demirci, yaşanan coşkuya karşın temkinli olmak gerektiğini vurguladı. Şirketin İztuzu'na el koyma girişimini şimdilik önlediklerini, amaçlarının özelleştirme girişiminin tümüyle sonlandırılması olduğunu söyledi.

Kumsalın, bölgede yaşayanlara bırakılması gerektiğini vurgulayan Demirci, “Artık İztuzu'nda hayatın normale dönmesini istiyoruz. Asıl hedefimiz, İztuzu'nun her ne şekilde olursa olsun özelleştirilmemesidir. Bu amaç doğrultusunda hareket edeceğiz. Mahkemenin tedbir kararları önemlidir ancak hedefimiz, nihai kararda da aynı sonuca ulaşmaktır” diye konuştu.

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de plajın özel bir şirkete devrinin usulsüz olduğunu vurgulayarak “Burası Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu için mülkiyetinin özel şahıs ve şirketlere devredilmesi yasadışıdır. Zaten buranın çevre koruma planında da bu madde olarak yer almıştır. Bunun dışına çıkılamaz. Mahkeme bu yönde ihtiyati tedbir kararını verdi. Biz direnmeye devam edeceğiz, burasını ranta teslim etmeyeceğiz” dedi.