Müjgan Yağmur / Demokrat Haber

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nden 2014 yılında mezun oldum. Ataması yapılmayan bir öğretmenim. İşsizlik yüzünden adeta hayatla olan bağımız koptu. Parasızlık yüzünden eve hapsolmuş durumdayız” diyor Neslihan Özdemir.
Neslihan 7 nüfuslu ailede üniversite mezunu 4 işsiz kardeşten biri olarak Diyarbakır’da yaşıyor. Evin geçimini emekli olan babaları sağlıyor. Neslihan ve kendisi gibi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Mezunu olan kardeşi KPSS’ye hazırlanırken işsiz iki erkek kardeşi ise iş aramaya devam ediyor.
2014 yılında üniversiteden mezun olan Neslihan Özdemir kendi alanı dışında başka bir işte çalışmak istememiş.

“YETERLİ ATAMA İSTİYORUZ”

Ücretli öğretmenliğe karşı olduğu için başvuru dahi yapmayan Neslihan atama bekliyor.

Atanıncaya kadar pes etmeyip sınava hazırlanacağım diyen Neslihan, “Ücretli öğretmenliğe karşıyım. Bu sistemde branş dışı çalışma var. Özlük hakları çok yetersiz. Biz öğretmen olarak mezun olduk ve hakkımız olan atamayı istiyoruz. Mesela din kültürü hocası gidip fen bilgisi, matematik gibi derslere giriyor. Üstüne bu sistemden bilim insanı yetiştirmeyi, bekliyorlar. Ücretli doktorluk yok, ücretli polislik yok neden öğretmenlikte böyle bir sistem var? Ücretli kölelik değil yeterli atama istiyoruz” diyor.

“SİNEMAYA EN SON NE ZAMAN GİTTİĞİMİ BİLE HATIRLAMIYORUM”

İşsizlik nedeniyle sosyal hayatının olmadığını, en son ne zaman sinemaya ya da tiyatroya gittiğini hatırlamadığını söyleyen Neslihan, “Adeta hayatla olan bağımız kopmuş durumda. Bir yandan KPSS’ye hazırlanmak diğer yandan da parasızlık yüzünden eve hapsolmuş durumdayız. Adeta zombiye döndük” diye konuşuyor.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ ÖZEL HAYATA MÜDAHALE”

Erdoğan’ın ‘gençler 30’undan sonra evleniyor’ sözlerini sorduğumuz Neslihan Özdemir, “Bu direk özel hayata müdahaledir. Kimsenin buna yetkisi ve hakkı yok. Tartışma konusu bile edilemez. Gençler ekonomik bağımsızlıklarını kazanamadan nasıl evlensinler? Erdoğan gençleri eleştireceğine, gençlerin üniversiteden mezun olur olmaz iş bulabilecekleri istihdam alanları yaratsın. Ben bir kadınım ekonomik bağımsızlığımı kazanıp kendi ayaklarım üzerinde durmadan evlenmek istemiyorum. Çünkü ekonomik yönden eşime bağımlı yaşamak istemiyorum. Gençlerin evlenememelerinin en büyük belirleyicisi ekonomik özgürlüklerinin olmaması. Diğer taraftan işsizlik ve parasızlık yüzünden birçok evlilik bitmekte” diyor.

“MÜHENDİSLİK MAAŞININ ÇOK ALTINDA ÇALIŞTIRILDIM”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2018 yılında mezun olan Serhat Özdemir ise kısa süreli çalıştığı işinden maaşını alamadığı için ayrılmış.

Kocaeli’de bir inşaat firmasında çalışan Serhat, “Arkadaşım sayesinde yaşadığım il dışında iş buldum. Mühendislik maaşının çok altına da anlaştık. Bu şekilde kendi alanımda ilk işime başlamış oldum. Yaklaşık 10 ay kadar çalıştım. Bu sürede maaşlar düzensiz ve eksik ödendiği için ücret alacaklarım birikti. Alacaklarımı talep ettiğimde işverenle sorun yaşadık ve işime son verildi. Ardından ücret alacakları konusunda mahkemelik olduk ve hâlâ mahkeme süreci devam ediyor” diyor.

İşine son verildikten sonra birçok yere iş başvurusunda bulunduğunu kaydeden Serhat olumlu bir sonuç alamamış.

“EĞİTİMİMİ ERTELEMEK ZORUNDA KALDIM”

Maddi imkansızlıklar nedeniyle kariyer hedefini yarıda bırakmak zorunda kalan Serhat, “Alanımda iyi bir derece ile mezun oldum. Yüksek lisans programına devam etmek istedim ama maddi yetersizlikler nedeniyle ertelemek zorunda kaldım” diye devam ediyor.

PARA İLE KADRO

Batman Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Fizyoterapi Bölümü’nden mezun olan Mücahit Özdemir 2016 yılından beri işsiz.

Kısa dönemli işlerde çalışsa da sonunda işsiz kalan Mücahit en son Diyarbakır’da İnfaz Koruma Memuru alımına başvurmuş.

Para ile kadro satıldığı iddialarını sorduğumuz Mücahit de benzer konular anlattı:

“Yakın geçmişte İnfaz Koruma Memuru alımı için başvurdum. Birkaç gün önce olumsuz sonuçlandı. Mülakat sürecinde üçüncü kişilerden ‘para verirsen işe yerleştiririz’ ifadelerini çok duydum. ’Seni işe yerleştirelim, işe başla sonra paramızı verirsin' dediler. Fakat bu insanlarla bire bir temasa geçmedim. Sadece para değil farklı yollarla işe girenler var. Eş, dost, akraba, torpil. Şu anda paran varsa veya işini bitirecek mevkide bir tanıdığın varsa çok rahat bir iş bulabilirsin.”

“İŞSİZLİK NEDENİYLE BİRÇOK ŞEYİ ERTELİYORUZ”

İşsizlik yüzünden sosyal hayatının olmadığını söyleyen Mücahit, “Sosyal hayatımız şu an sıfır. En son sinemaya üniversitede gittim. Zamanımızın birçoğu evde geçiyor. İşsizlik nedeniyle birçok şeyi erteliyoruz. Geçen sene her hafta maça gidiyordum. Bu sene bir iki kez gidebildim. Bunların hepsi ekonomiden geçtiği için zorlanıyoruz gitmekte” diyor.