Diyarbakır'da Meryemana Kilisesi'nde iki gözlü bir odada yaşayan kentin son Ermenileri 84 yaşındaki Sıtkı Eken (Sarkis) ile Bayzo Alata evlendiler.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “İki insanın ayakta kalma mücadelesini aşklarının gücüyle başardılar” dedi. Sık sık ziyaretçi akınına uğrayan ve kentin son Ermeni’si olarak bilinen 87 yaşındaki Bayzo Alata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’tan Paskalya Bayramı ziyareti sırasında ‘nikâhlarının kıyılmasını’ istedi.

Belediyenin organize ettiği nikah töreni için Bayzo Alata ve Sarkis Eken gelenek nedeniyle süslenen bir faytonla nikâhın kıyılacağı Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne getirildiler. Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen davetlilerin de katıldığı kilise bahçesinde Kürtçe ve Ermenice türküler eşliğinde halaylar çekilirken, ziyaretçiler sık sık Sarkis ve Bayzo ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Nikah şahitliğini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yaptı.

Mutluluğu yüzünden okunan Bayzo Alata'nın, “Nikahsız ölmek istemedim” diyerek nikah masasında oynaması herkes tarafından alkışlandı. 60 yıl sonra nikahı kıyılan Bayzo Alata, tüm Ermeni arkadaşlarının yıllar önce gittiğini ve kimsenin kalmadığını ancak kentin kendilerine sahip çıktığı ifade ederek, “Nikâhımın kıyılmasını çok istiyordum. Bugün çok mutluyum. Her zamanki gibi yalnız bırakmadılar bizi. Herkes bizi seviyor. Ben de onları seviyorum. Allah herkese böyle mutlu bir gün versin” diye konuştu.