Diyarbakır'da 16 ve 17 Mart tarihlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan sivil toplum örgütü ve sendika yöneticileri ile siyasilerin de aralarında olduğu 24 kadından 15'inin ifade işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünden geçirilen 15 kadın daha sonra adliyeye getirildi.

Savcılık sorgularında kadınlara 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yürüyüşü, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı yapılan eylemler ve 8 Mart Kadınlar Günü mitingine neden katıldıkları soruldu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre sorguların ardından Yıldız Kardaş savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, dernek yöneticileri Fatma Gültekin ile Nevin Oyman, TÜMBEL-SEN Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Hatice Efe ve Mühibet Özcanlı kontrol tedbiriyle serbest bırakılmaları, HDP'nin Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, yerine kayyım atanan Bismil İlçe Belediye Eşbaşkanı Gülşen Özer, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Emine Kaya, Sakine Karadeniz, Fatma Kalmaz, Jale Okkan, Esma Efetürk ve Hazal Yıldırım ise tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Hakimlik, tutuklanmaları talep edilen isimlerden Hazal Yıldırım'in adli kontrol ile serbest bırakılmasına, diğer 7 kişinin ise tutuklanmalarına karar verdi.