Diyarbakır’da bulunduğu parkta açılan ateş sonucu öldürülen Recep Hantaş için başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan polis K.B., kuvvetli suç şüphesine rağmen tahliye edildi.

Diyarbakır merkez Yenişehir Sümerpark’ta 14 Nisan’da öldürülen Recep Hantaş (20) için başlatılan soruşturma kapsamında “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçuyla tutuklanan polis memuru K.B.’nin serbest bırakıldığı ortaya çıktı. 

Aydın Atay'ın MA'da yer alan haberine göre şüphelinin avukatı Mustafa Demir, Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 14 Nisan’da kuvvetli suç şüphesiyle K.B.’nin tutuklanmasına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, 24 Mayıs’ta K.B.’nin tutuksuz yargılanmasına karar verdi. K.B., karar üzerine 40 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi. 
 
DELİLLERE RAĞMEN SERBEST
 
Dosyayı inceleyen hakimin, dosyada kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin varlığına işaret etmesine rağmen tahliye kararı vermesi dikkat çekti. Hakim, tahliye kararını şu gerekçelerle açıkladı:  

“Dosya kapsamı dikkate alındığında şüpheli hakkında CMK 100/1 maddesinde belirtilen kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren somut deliller var ise de; şüphelinin 14.04.2019 tarihinde tutuklandığı, mevcut delil durumu, delillerin toplanmış oluşu, tutukluluk halinin tedbir mahiyetinde oluşu ve tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğunda, tutukluluk halinin devamının ölçülü ve orantılı olmayacağı anlaşılmakla,  Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliğinin 14.04.2019 tarih ve 2019/216 sayılı kararının kaldırılarak şüpheli hakkında tahliye kararı verilmesi gerektiği görülmekle aşağıdaki şekilde karar verilmiştir. Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Hakimliğinin sorgu sayılı tutuklama kararı ile tutuklanan, tutukluluk halinin kaldırılarak tahliyesine, şüpheli hakkında soruşturma tamamlanıncaya kadar CMK 109/3-b maddesi gereğince adresine en yakın karakola her hafta Pazartesi ve Cuma günleri giderek imza atmak suretiyle adli kontrol ve yurt dışına çıkma yasağı uygulanmasına karar verildi.” 
 
HANTAŞ’IN YANINDAKİ ARKADAŞI ANLATMIŞTI
 
Recep Hantaş’ın olay anında yanında bulunan ve polislerce gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan R.Y., Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan polislerin ateş açtığını belirtmişti.

Diyarbakır Valiliği de Hantaş’ın “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunu ileri sürmüştü, ancak hazırlanan otopsi raporunda ise Hantaş'ın başından vurularak öldürüldüğü ifade edilmişti.  

Hantaş'ın vücuduna 2 ateşli silah mermisi girişi, bir çıkışının bulunduğu tespitinin yer aldığı otopsi raporunda, ensesinin sağ tarafından giren ateşli silah mermisinin sağ göz ve burun kısmından çıktığı kaydedilmişti.