Diyarbakır’da Cizre’de yaşanan saldırı ve ölümler düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

DBP Diyarbakır İl Örgütü öncülüğünde Cizre'de yaşanan katliamlara "dur" demek amacıyla DBP il binası önünden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe saatler kala yurttaşlar DBP binası önünde toplanmaya başlarken, her dakika artan sayı ile on bini buldu. Yürüyüş öncesi çok sayıda zırhlı polis aracı eşliğinde sivil ve çevik kuvvet polisi de parti binası ve yürüyüş güzergâhında konumlandırıldı.

"Çocuk katillerinden hesap soracağız" pankartı taşınan yürüyüşe, HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, DBP Diyarbakır İl eş başkanları Ali Şimşek ve Hafize İpek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, ilçe belediye eş başkanları ve DBP il, ilçe yöneticileri de katıldı.

‘SORUMLULAR BİR AN ÖNCE ORTAYA ÇIKARILSIN’     

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Kürtçe yaptığı konuşmasında Cizre'de ki olayları kınayan ve olayların sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu dile getirdi, AKP'nin 5'i çocuk 6 yurttaşın faillerini bir an önce ortaya çıkarması gerektiğini söyledi.

Şimşek, Cizre halkının yalnız olmadığını ifade ederek, AKP hükümeti ve devletin Kürt halkının elde etmiş olduğu kazanımlara karşı kirli oyunlarından vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne de değinen Şimşek, Kürt halkının artık PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istediğini ve herkesin Öcalan'ın özgürlüğü konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısında bulundu.

'IŞİD’E GEÇİT VERMEYEN HALKTAN İNTİKAM MI ALINMAK İSTENİYOR’    

Şimşek'in ardından DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek, basın açıklamasını okudu. Cizre'nin 90'lı yıllarda "Faili mechul" cinayetler, devletin zulüm politikaları ve halkın buna karşın başlatmış olduğu serhıldanlarla hafızalarda yer edindiğini ifade ederek, bugünde Cizre'nin "faili belli" cinayetlerle tekrar gündeme geldiğini söyledi.

Cizre'de büyük bir oyunun oynanmak istendiğini ifade eden İpek, "Çocuklar Cizre'de herkesin gözü önünde kurşunlarla katledilmektedirler. Cizre'de son zamanlarda devlet eliyle 5 çocuk katledildi. DAİŞ çetelerine geçit vermeyen yurtsever Kürt halkından intikam mı alınmak isteniyor?" dedi.

'KAZANHAN’IN KATLEDİLMESİ AÇIK BİR DEVLET TERÖRÜDÜR’     

Vicdan sahibi herkesin Cizre'de yaşanan devlet şiddetini asla kabul etmeyeceğini kaydeden İpek, şöyle devam etti: "12 yaşında Nihat Kazanhan'ın katledilmesi dikkat çekicidir. Süreci sabote etmek isteyenlerin devrede olduğunu göstermektedir. Kazanhan'ın katledilme anına dönük tanık ifadeleri ve vücudundan çıkan mermi çekirdeğinin, bu cinayetin devlet güçleri tarafından işlendiği açıktır. Bu cinayetler açıkça bir devlet terörüdür."

'AKP BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLUDUR’ 

İpek devamında, "Özellikle Cizre'deki olaylar Hrant Dink'in katledilmesinden sorumlu görülen ve hakkında tutuklama talebi bulunan ve geçmişi şaibelerle dolu bir kişinin Cizre'ye Emniyet Müdürü olarak atanmasıyla olaylar hızlanmıştır. Bu atama ve Cizre'de ki gelişmelerden AKP hükümeti birinci dereceden sorumludur. Cizre'deki cinayetler ve özellikle çocuk katliamları, halka yönelik baskı, zulümler, plakasız ortalıkta dolaşan zırhlı araçlar. Aynı Emniyet Müdürü döneminde yaşanmıştır. Cizre'de emniyet müdürünün görevden alınmasının yanında emniyet müdürünün atanma sürecinde rol alan herkes hesap vermeli, yargının önüne çıkarılarak, hesap sorulmalıdır" diye belirtti.

TRENE ÖCALAN POSTERİ VE PKK BAYRAĞI ASILDI    

Öte yandan, DTK binası yanında bulanan raylar üzerinden konuşmacıları dinleyen grup, o sırada geçen tren raylardan uzaklaştırıldı. Bu sırada kalabalık önünden geçen treni zafer işaretiyle selamlayan kalabalık arasında bulunan bir kişi trenin üzerine çıkarak PKK flaması astı.  Zafer işareti yaparak trenden inen eylemcinin bu hareketini kalabalık alkışlarken, tren üstündeki PKK flamasıyla devam etti. (DİHA)